Učitelj

931 ХУ састанак. Седница Управе Уч. Удружења. 19 јан. 1908 год.

Били су: Ур. Благојевић, Ђ. С. Којић, Мих. Милошевић, Стева Ђорђевић, Мих. Станојевић, Лепосава Николићева, Жив. Јовановић, Мил. Рањић, Илија Радосављевић, Мих. Стевановић, Светозар Живковић, Љуб. Марковић, К. Т. Андријашевић.

1.

Вођен је разговор: да се упути распис свима обласним Учит. Друштвима и управитељима оспов. школа те да се известе о друживекпм стварима и то:

1. О питању млађих учитеља, тумачењу чл. 81 зак. о народним школама, који се тиче регулисања година млађих учитеља-ца, проведепих у приправништву п заступништву и пензијама учит. НИ и сирочади,

· 0 члановима Главног и Надзорног Олпона, који о дали оставке п избору нових чланова;

3. Известити; шта је све до сада урађено | на подизању панспоната: 6 4. Саошштити имена учитеља-ца, који су се уписали за чланове утемељаче Учит. Удружења и да је Њ. Величанство Краљ и ове године помогао Удружење са прилогом од 300 дин.

5. Да се скрене пажња, где нема обласних друштава, да се образују п да друштва пошаљу списак чланова УЧ. Удружења за ову годину;

6. Скренхти пажњу на правилник (св. 5 Учитеља за 1907—8 годипу чл. 7.) који је донела ХХП Учит. Скупштина, да се годишњи улог члански мора за годину дана исплатити.

т. СОкренути пажњу онима, који уредно не отплаћују свој члапеки улог и да дужници, који су зајам из Удружења узели, шаљу 109 отплате.

8. Известити, да се неће моћи давати зајам никоме до Ускрса ове године због тога, што је крај године и што се мора плаћати. за хартпју и штампу. -

9. Да похитају са тииљањем прилога за панспонат, како бп се списак приложника, објавио.

10. Апеловати за будву свест срп. учптељетва те да. се ода: зива Удружењу онако како Управа Удружења очекује.

у П.

У записнику рада Глав. Одбора, који су штампани у св

„Учитеља“ за месец децембар пр. године, изостављена су имена

,