Učitelj

054

на своју одговорност, то је његова ствар. „Наша Школа“ требало би и ово да докаже.

Сад да се вратимо на туђу меницу. |

Дакле, ови млавски учитељи и сад тврде да је садашњи закон о народним школама исплаћена политичка меница _ старијим учитељима, радикалским агитаторима и борцима за њихово мучеништво, да је она стављена млађим учитељима „у рачун без извештаја“, и да су новац подигли само старији учитељи — радикалски мученици и агитатори њих 2— 4300. | Ово је исто овако било речено и у „Учитељском Гласнику“ органу млађих учитеља 1905. год. Приказајући тај лист ми смо у кратко и онда одговорили на ове увреде и неистине, али то је, види се, било мало. То погрешно мишљење, дакле, још постоји код неких млађих учитеља. За то; у интересу слоге, добрих односа и поверења између „старијих“ и „млађих“ учитеља, и да би се једном већ престало с тим копањем јама између њих. ми ћемо се овде морати повише забавити са овом „меницом“.

1. Ко је се корисшио благодетима данашњег закона7 Је ли одиста само 2—300 радикалских агитатора > За свакога паметног човека, објективног судију и познаваоца данашњег закона о народним школама, то је питање излишно, па чак и смешно, јер се зна да су веће плате, боља места и сталност, дати свима учитељима и учитељицама: и либералима, и напредњацима, па чак и онима што су помагали некадашње гањање учитеља, а не само две до три стотине радикалских мученика и агитатора. Они нигде нису нарочити изузети у овом закону. Е, али то што виде сви паметни и објективни људи, то не виде уређивачи овога листа.

Ето тако немстинито, на очиглед целом свету, пише једно учитељско друштво против својих старијих другова; пише у листу који претендира на име озбиљног школског листа. који — као нов лист — има јаком да тече углед!

Да, да, господо! Свима тековинама новога закона о народним школама, па макар он збиља био дат за заслуге неких политичким мученика, слатко се користе, равномерно с њима, не само њихови политички противници “и они који су за време оне мучне борбе мудро „гледали своја посла“ _ него чак и они, који су те борце денунцирали, и злурадо