Učitelj

959

им се смејали што су „луди“, и што „терају капом ветар“, па их ти борци за то још никад нису ни прекорели, а они ето какве увреде добивају, и то после корисно свршеног посла !! — Али није узалуд речено: „Захвалност је врло ретка · биљка“. То је оним радикалским мученицима захвалност за она негдашња силна отпуштања из службе, за оне небројене премештаје и по највећој цичи, за оне издржане апсе, " па, бога ми, и за претрпљене ударце!! То им је захвалност што свега тога данас нема !

На послетку, за доказ да овај закон о народним школама није исплата менице само старијим учитељима, служи и то, што су повећане плате свима учитељима који имају преко 10 година учитељске службе, а то ваљда нису старији учитељи 2!

Па баш и да је овај закон исплата некакве менице, шта могу имати против тога други учитељи кад су и они сви добили!2 — они треба само да кажу: Хвала вам добри људи, хвала вам јунаци, који сте се мучили и радили за нас све! | |

9. Ва шипо су скоро сви учитељи радикали“ Је ли из начела, или из рачуна, да би одиста могли тражити исплату оваке менице, какву им подмећу ови млађи другови»

Радикална странка, као истински слободоумна и демократска странка, још при првој појави својој, одмах је видно одскочила према ондашњим двема бирократским и конзервативним странкама (либералној и напредњачкој), и зато је она брзо задобила све: младе интелигентне, некористољубиве и идеалне људе; све љубитеље истине, правде, општег добра и напретка. Начела ове странке и идеални карактери њених представника, били су велике привлачне снаге за све ове људе. Па зато није ни чудо што је и огромна већина учитеља ступила у радикалну странку, поред свих опасности које су им предстојале, и које су они већ видели. МИ одиста, учитељи радикали издржали су таква гоњења, каква није издржао ни један други ред грађана ни чиновника. А те жртве. могу издржати, а да не посрну, само људи од начела, који се жртвују за опште добро. Најамници то не подносе онако стојички.

Из овога види се да су огромна већина учитеља радикали из начела, а не раби каквог задужења. То се види