Učitelj

987

Ово је је добијено онда, кад је владика долазио у ман. Каленић, а уз то и опарићску парохиску цркву, јер је она тада била реновирана. па су га ондашњи истакнутији Опарићани умели придобити, да школи ово звоно поклони.

За време од 1826—1860. год., ову су школу посећивали ђаци из многих околних села све донде, док је год она била приватна крактера, као и док дотична села нису подигла своје школе. И све, што има данас писмених стараца, то су већином ученици ове школе. Наравно, да су они ову својевољно походили било с тога, што је она у том добу била најстарија и једина за овај крај, а бићеи ч тога, што су родбински односи давали могућности тим појединцима, да у њу на школовање дођу, тако има личности, које су се у овој школи писмености училе из ових околних села: Белушића, Брајновца, Крчина, М. Крушевице, Пољне, Милутовца, Жупањевца, Лепијевића, Превешти, Калудре, Волујака и Пуљака.

Од 1358. год. школску је општину чинило само село Опариће па све до данас, и то до 1888. год. с једним наставником, а од ове с два. МИ данас има довољан број ученика за два одељења. Писменост је постигнута у доцније доба, да већ неколико година нема регрута, који су неписмени, сем глуво-немих, који школу ни посећивали нису.

П. Наставна средства.

Наставних средстава било је од постанка и то оних, без којих се није могло ни радити, и онаквих какви су за та времена потребовала. Исто тако и школски намештај. И данас од школског намештаја налази се нешто стар, као и по које наставно средство, које је виша неупотребљиво, већ се чува као илустрација старих дана ове школе. Сва остала наставна средства набављена су у разним годинама с времена на време тако, кад се што могло набавити. И од најновијих, препоручених и одобрених наставних средстава има сва, а нарочитих добротвора у овоме није било.

Има лепу збирку минерала и биљака, коју су наставници прикупили сви изреда је допуњали, и старали се, да је у добром стању одрже, а употребу су од ње чинили у ономе и онако, колико им је кад требало.

- П. Наставници.

Наставника је било двојаких. Из старе школе! били су једни

са богословском спремом, која је специјално за оно доба и учи-

1 Из оног доба, за које нема ппсмених дата, већ само предање народно.