Učitelj

548

немачка царевина води светску политику у правцу да економски потчини себи Аустро-Угарску, балканско полуострво и Малу Азију.

Да би јасније биле тежње Немаца, да напоменемо ово. У Немачкој постоји друштво АПдешзсћег Међапа (Свенемачки Савез). Председник друштва у једној брошури о немачкој светској политици разлаже како је за Немачку прека потреба да оснује царински савез измећу немачког царства, Аустро-Угарске, Белгије, Холандије и можда Швајцарске и Румуније. Тако би добили слободне руке на целом, Дунаву, Рајни, Лаби и Одри, а добио би се и ослонац с с једне стране на Балтичком и северном, а с друге на јадранском и Црном мору. Даље писац вели како је „велики интерес са Немачку да се вешто држи имајући на уму скори распад Турске, ради крајева Мале Азије, особито згодних за јевропске насељенике“.“) - % ___Спора бити не може. У прошлом веку Немачка је имала сјајних успеха, и није чудо што тежи да постигне још већи успех — да постане светска сила у пуном смислу речи (крупна економска јединица, сама себи довољна). У осталом историјски је закон да се у новом веку стварају крупне политичке заједнице, јер за развитак крупне индустрије потребна су, поред осталог, и многа и пространа тржишта.

Ситним аустро-балканским народима, изузев Немце, једини је спас у царинском савезу, који би био економски довољно снажан да одбије германску навалу. Онда би свима тим народима била осигурана будућност. Иначе им нема спаса. Пре или после, лагано и поступно, нестаће их у германскоме мору. Будућност српског народа у најтешњој је вези са судбином свих оних суседних народа, што станују на земљишту балканског полуострва и Аустро-Угарске.

=) Види чланак „Немачка Инвазија“, штампан у „Српским Новинама“ за 1898. г. бр. 88. :