Učitelj

649 _

одрећи потреба опште педагогике и опште дидактике с ме Тодиком основне наставе, а за то је један кандидат имао и спреме и стручних радова. Напослетку мисли ли факултет и слаже ли се Министар просвете, да наш Универзитет не мора водити рачуна о спремању наставника који ће радити на уздизању основне наставе 2

За сада само оволико, а можда ћемо се још који пут вратити на ову ствар. |

НАЈНУЖНИЈИ УЧИТЕЉСКИ ЗАХТЕВ.

У прошлој (јануарској) свесци „Учитеља“ оштампан је уводни чланак под насловом „Учитељска очекивања“, у коме се изјављује нада за што скорије решење трију учитељских питања: 1. Поправка стања млађих учитеља: 2. праведно превођење на плату старијих учитеља, којима је 1905. год. одузета једна година за повишицу; и 3. довођење у склад закона о пенсијама учитељских удовица и сирочади с данашњим законом о народним школама. Сва ова три захтева су од неоспорне важности, о којима се досад и сувише полемисало, предлагало и писало и, да је среће, требало их је одавно решити и скинути с дневног реда.

Ну, има једно питање, које је, ако не веће и важније, а оно бар исто тако важно и неодложно. То питање засеца врло дубоко у стечена права учитељска, претећи да уништи. најважнију учитељску тековину — сталност учи шељеку. Наше је мишљење, да ово питање, по својој ве: ликој важности и неодложности, треба да заузме прво место.

Нама ће бити циљ, да овим чланком, по својој могућНости, подстакнемо представнике нашег Удружења и остале старије и искусније другове, да на ово питање обрате највећу пажњу и да за повољно решење његово употребе највећу енергију, јер од погрешног примењивања тога пи-

# Пуштамо овај напис једиога од наших млађих другова, који је писан С мало више искрености али који заслужује пажњу и призрења.