Učitelj

662 | -

_така али су ретки. Грех би био кад би за то непојимање дужности према школи бацили кривицу на председнике, јер они нису криви што су неписмени и непросвећени, већ су производ свога нараштаја и времена у коме живе.

- Закон је прописао казне за неуредне председнике, али "наше још несређене политичке прилике недопуштају да се те казне изричу и извршују. Партиски интереси владајућих странака не дозвољавају, да се казне председници, који исповедају начела владајућег режима. Казне се изричу само над председницима из опозиције, а то је недовољно. Кад би се баш и примењивао закон подједнако према свима председницима, верујемо, да би ипак малог успеха било; · јер никакав посао, који се ради под пресијом, не може дати жељене резултате.

Претпостављајући, да смо правилно уочили главни узрок лошем издржавању народних школа, дужност нам је да изнесемо своје мишљење, како би се тај узрок отклонио и издржавање школа поставило на што правилнију основу, која би одговарала и савремености наших социјалних при_ лика и потребама школе; те да народни новац, извађен из народне кесе на ту сврху, не иде у недођин, већ да послужи ономе чему је и намењен — напретку школе — са чиме је тесно везан и напредак народа и државе.

_ Наше је мишљење, да прикупљање школског приреза треба изузети из руку општинских судова и то поверити |

државним финансиским властима — пореским одељењима а руковање тим новцем изузети из руку школских благајника и поверити управитељима школа. Народу пак оставити право да, преко месних и окружних школских одбора, контролише издатке и врши преглед и одобравање школских рачуна и буџета. У овоме смислу треба учинити измене у закону о народним школама као и у закону о окружним, среским и општинским буџетима.

Овим би се начином за једну деценију постигло више, него што је постигнуто за цео протекли век нашег државног живота. Кад се није овим начином почело онда, кад је било најприродније њиме почети, није доцкан да се сада почне, јер смо у просвећености и култури много изостали иза других народа. Ако, пак, желимо да их у овоме стигнемо морамо ићи усиљеним маршем.