Učitelj

663

Кад будемо на овај начин уредили наше народне школе, онда ће оне давати много веће резултате у просвећивању народа; политичке ће се прилике средити; друштвени односи биће постављени на здравој основи и онда можемо без бојазни тако уређене школе предати народу на издржавање по садашњем начину, и онда ће их народ, у то тврдо верујемо, не само одржавати у примљеном стању, већ ће их још боље издржавати и унапређивати, јер ће бити уверен, да му је школа насушни хлеб.

Тврдимо, да и сам народ не би био противан овоме начину издржавања наших народних школа, јер народ прирез плаћа те плаћа, и у чуду се пита: „Куд се деде Цар Немање благо“ а школе трпе ли, трпе! Завођењем овог начина дала би се прилика и самом народу, да својим очима види, зашта прирез плаћа, што иначе не. види и не зна, куд се дева толики силни новац, који даје на издржавање школа» И самим поштеним а неувиђаввим председницима "овај начин издржавања школа био би од користи, јер би имали један узрок мање за кажњавање од стране државне власти.

Овоме начину издржавања школа били би противни само неки сеоски ђилкоши, који се стицајем политичких прилика у нас налазе на управама неких наших општина, јер би изгубили један извор за своје личне интересе.

Може нам се" замерити, да би оваква законска одредба била конзервативна, и да не би одговарала духу демократизма, који провејава кроз све наше законе, и да би овим -био погажен принцип самоуправе и народног суверенитета. __Али, кад изнесемо факат, да се на овај начин издржавају и сва друга државна, среска и окружна надлештва и самоуправне установе, које подпадају под законе, који су израђени по принципу самоуправе и по духу демократизма, и да државне финансиске власти прикупљају све могуће прирезе, сем општинских и школских, а шефови дотичних надлештава и самоуправних установа посредно или непосредно рукују тим новцем, онда горња замерка мора отпасти, као неоправдана, тим пре, што би и овде било остављено народу провода, преко месних и окружних одбора, учествује у одређивању количине тога приреза и контролисању издатака и прегледу рачуна, као што то народ, преко