Učitelj

678

датом времену и код једнога одређеног народа, треба од формалннх савршенстава појединих појава прећи на садржајну психичку везу у правим душама једнога времена и једнога народа: тада ступамо ми из области апстракције од опште вредности у област васпитних стварности; а ове су увек историјске и с тога увек од релативне вредности. Стога се не могу конкретна васпитна питања решити поуком од опште вредности.

М. Ш. (Свршиће се)

Неколико оригиналних радова из психологије,

__А) Дисоцијација — цепање — самосвести.

О овој абнормалној појави свести објавио је пре, кратког времена, Ог. М. Рипсе један интересантан случај у књизи: Тће Фззосјаноп ог а регзопајну. Приказао нам једну младу женску, по имену Биџом, у којој су се развиле више личности, то јест, Мис Биџом имала је три лица. Осим своје првобитне, нормалне свести о себи, онакве с којом је дошла на свет и с каквом је природа намеравала да је остави, имала је још друге две; њу је с времена на време могла мењати и добијати сасвим друге црте карактера и сећања. Дакле, она је била са три лица у једном телу. Свако је имало свој јасан, различит карактер у погледу тока мисли, вере, идеала, нарави, способности, укуса, навика, искуства и сећања. Ове личности нису свесне тога, оне не знају једна за другу, отуд има празнине у њиховом памћењу, што одговара времену за које је једна била активна.

Наједанпут се пробуди једна или друга личност, појави се, ни сама не зна како, без знања онога што је пре тога момента говорила и радила.

Ова девојка била је код лекара (писца те књиге) седам година на лечењу. Повучена је, честита и благородна. Њезина младост је пуна бурних душевних потреса. У 23 години студирала је на универзитету.