Učitelj

679

Поред осталих покушаја да је излечи, лекар је чинио и опите у хипнози са њом. На пример питао је:

„Ко јЕ то „ола г

— Без одговора.

Лекар: „То сте ви“.

Мис Б: „Не, то ја нисам“.

Лекар: „Зашто ви нисте „она“ 2

Мис Б: „Зато што „она“ не зна то исто што ја знам“.

Лекар: „Али ви обе имате исте руке и ноге је ли»“

Мис Б: „То је истина, али ноге и руке не чине да будемо исте ит.д. -

Лекару изгледа да је ово друго лице могло доћи услед ранијег хипнотисања, или је по свој прилици, последица лектире, те је болесница читањем увртела себи у главу то хистерично подражавање. Све то, дабогме, није сигурно.

(Сали, како се зове друго лице, и Биџом живе, шта више једновремено. Сали, вели лекар, говори увек тако, као да има своје личне мисли, опажаје и намере, и за време фактичког показивања Мис Биџом. Отуд Сали можемо узети као неку подсвест. Мис Биџам зна француски и стенографију, а Сали не зна ни једно ни друго. Још више: Мис Биџом водила је свој дневник стенографски доцније, да (Сали не би могла читати. И ја сам, вели лекар, морао Мис Биџом саопштавати на француском, што Сали није требала да зна.

Па ипак обичне мисли Мис Биџомове биле су Сали познате, али не и обратно. Сали је мрзи, а у доцније време почела је и да јој пакости. Једанпут одведе је код неке своје пријатељице у посету. Мис Биџамовој позли и мене брзо позову, вели лекар. Ја дођем и нађем је у делиријуму. Није познала ни мене ни околину. Најзад ми испадне за руком да је повратим, али наједанпут створи се преда. мном Сали, стане се смејати, како је цела ова ствар била само једна комедија. На овој другој свести није било ни трага од каквог делиријума, шта више сама је открила делириум оне друге. Том приликом Сали обећа да ће је неговати и доносити хране за време болести, али Мис Биџам то није примила.

Годину дана доцније јави се и трећа личност, којој Сали да надимак: „идиот“. Повод овоме је био тај, што