Učitelj

680

је Сали није признавала за „истинску“ личност. Ову је то јако вређало, те је водила борбу с њом. Сали није могла сазнати њене мисли, а Мис Биџамове нису јој била тајна.

Беху, дакле, три лица која су на смену управљала телом и проводила живот свој.

Једне ноћи — прича лекар — Сали хтеде да намучи „идиота“ па баци на гомилу сав намештај у спаваћој соби на кревет, и претвори се у „идиота“. Али „идниот“ то докучи. Па уместо да доведе све ове ствари у ред, као што је мислила Сали, да би могла лећи у кревет, она се увије у једно ћебе и заспи на патосу. Она је тим мислила да ће подвалити (Сали, али то погоди Мис Биџом, те се ова морала мучити да све оне испретуране ствари намести.

Занимљиво је у овој историји и то, да и ако је Мис Биџом била неврастенична, Сали је била здрава као гром. Ова је и пушила много, без рђавих последица, а Мис Биџом кад би то требала, смучило би јој се од дувана.

У књизи се даље надовезују појединости, као у ро: ману каквом, на пример, како Сали никад не спава, зна шта сања Мис Биџом, шта више што ова не може од сна да запамти, она зна; саставља аутобиографију једне ниже самосвести, нашто се „идиот“ љути, јер се тиче ње; најзад сазнаје њене мисли и пренерази се итд.

Због тих детаља књига је доста дугачка, и штета што нема објашњења ових појава. На пример: Кад различите личности бораве у једном мозгу и имају разне успомене, како су онда оне размештене у разним центрима мозга2 Или: Кад су само лица разна, а сећање једно, како има да се замисли онда физиолошка подлога 7...

У сваком случају ова је књига од интереса за психолога који хоће и болесне стране Ја-свести да проучава, нарочито други део њен, који писац обећава издати, а у ком ће бити, без сумње, и објашњење ове чудне појаве.

Б. Телесно изражавање душевних појава Ми смо у неколико бројева Педагошког Прегледа што

га је уређивао Д р Окановић изнели најновија испитивања психолошка путем експеримента, показујући како су појаве