Učitelj
Уз
781
Рад је објашњен доста добро; одлично према ранијем. Али се и овде „Пошкрала“ једна неправилност. Пошто је поделио 84 десетице и издато одбио, остале су 12 десетица неподељене. Место да их одмах промени у јединице, писац их #рво дели говорећи: 24 у 12 не може!
До данас нисам знао да се остатак, очевидно мањи од делитеља, дели.
Количник, део није нигде објашњен и ако се врло често помињао.
То је све о дељењу.
У свима методикама рачунске наставе вели се: „Писмени рад у опште мора се радити као и усмено рачунање — никако по правилу. већ по смислу рачунске радње. Тај смисао треба да проналазе сама деца основне школе, а нарочито у почетној настави рачунској на угледним задацима, на што треба навикивати децу, (разуме се примерима а не правилима), да их и сама састављају.
При писменом раду ма које рачунске радње треба имати на уму, да је то само скраћивање и мењање облика усмено, рачунања. Зато је потребно, да деца, у почетку, не раде ништа механички, већ по смислу саме радње.
Дужим вежбањем деца ће и сама запазити и уверити се, да је краће и подесније радити сабирање, одузимање и множење почев од простих јединица, и да с тога на хартији, таблици, табли, у опште писмени, треба рачунати друкчије, но што се то рачуна усмено.“ Е (Свршиће се).
Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ
Годишњица Николе Чупића, издаје Задужбина његова, књига ХХУЦ. У Београду, штампано у Државној Штампарија Краљевине Србије 1008, стр. 83 и ХМГ: 59 издањт Задужбине. Цена 2 динара.
Од како је дневна петпарачка књижевност узела јачега маха, наша књига плаче. Ретко је које боље дело које угледа света без помоћи каквога фонда; а оно што се штампа о трошку каквога
фонда, то код њихових писаца или издавача лежи на гомили. Оно
мало времена што би појединац могао да одвоји од својих дневних послова и посвети своме умном и моралном усавршавању, то му иде на дневну новинарску и политичку кавгу; а оно мало вишка што би народ могао да одвоји од својих уста и посвети књизи, то му извуче та иста петпарачка жррналистика, која му више годи, јер му више задовољава његов неразвијен укус. А да је ово на