Učitelj

254 УЧИТЕЉ

3.) Социјални инштинкти (у мрава, срна, риба, пчела ит. Д.)

4) Адаптивни инштинкти (спонтани покрети и понављање покрета су основица инштинката имитације, сигре и куријозитета).

5) Регулативни инштинкти (за морали религију).

6.) Резултирајући и различити инштинкти и осећаји :

а. тенденција за сабирање објеката различите врсте и уживање у поседовању тога;

6. деструктивни и конштруктивни нагони, воља да се буде узрок и моћ нечег;

в. нагон за изражавањем духовних стања и уживање у томе

г. тенденција за кинђурењем, естетичко уживање. —

Свест може имати две стране: знање стања о особи. То је прва примарна страна генетичке психологије. Тенденција рејагирања зависи од система рефлекса. Хабитуација је као каква мелодија, састојећи се из различитих нота или различитих аката. У њој се огледа прогресија од тешких ка све то лакшим „напорима. Потешкоћа лежи у форми напетости, натезања. Но, кад то постане навика („ћађи“), потешкоћа отпада, акт постаје аутоматичан, неприметан и економичан, јер захтева само оне елементе, који су неопходни за постизавање жељене мете.

Ефицијенција је елиминација кривих елемената. Хабитуиција трансформише почетника у виртуоза. Наравно да ни навика не може чуда стварати; њезина је међа опредељена. Човек није перфектно створење, већ резултат вековног прилагођивања н адаптовања, што се формише у хабитуацију.

Стечене тенденције су навике, а друге су прирођене, наслеђене, конгениталне. Физијолошка основица је повећана пермијабилност можђаних путева. У инштинку се опажа више тенденције него ли у правом акту рејакције. Мишљење је сходно рејагирање на надражаје. Оно је кратки прорез, јер препречава случајна или крива акта. Наравно зло мислити није тако рђаво, као зло дело. Карактер (т. 1. тоталност навика) је потпуно удешена воља. Због

тога је васпитање већим делом образовање карактера (т. ј. не оног Хербартовог) или формисање навика.

Промене у форми свести је акат адаптације. Селективна свест (или делиберација, предомишљање) је могућа само онде, где потевишјиос- рејакције а не само једна једина. Добра су акта она, која су скопчана с добром вољом. Ово је неопходно свезано са фрикцијом рђавог. Дисциплина је процес помоћу силења или компулзије (морања) на спонтаност. Рг. Паја Радосављевић, Њујорк.

пи