Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 255

Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ

Дечји листови у брпству,. Наша деца поред рада у школи треба да читају и код својих кућа. Децу треба из раније свикавати читању, тако да им то из навихе постане потреба. Да нам деца и код кућа у слободним часовима, читају треба имати лепо разрађену дечју лектиру. И овога пута и на овоме месту мора се констатовати: да ми немамо довољно добрих књига за нашу децу. Е

Истина из године у годину убаци се у нашу дечју литературу по каква књига, те их, што се броја тиче, имамо прилично. Али узмите те књиге преда се, удубите се у њих, савесно их разгледајте, ви ћете се уверити: да велика већина тих књига нема у себи ни духа, ни новине, ни оригиналности, ни ведрине, ни савремене поуке, ни лаке шале ни занимљивости. |

Већина тих књига не могу да задобију пажњу баш оних ко. јима су намењене, те књиге, не могу да заинтересују децу нашу. Да те књиге управо нису за децу, најбоље ћете се уверити, кад их деци дате. Разговарајте после са децом о тим књигама, о ономе што је у њима, посматрајте, испитујте децу том приликом, и неће вам требати много па да се уверите: како се деца врло мало користе тим књигама (баш и бољи ђаци који их траже и читају) па их стога и ретко траже и не радо купују.

Толико, за сада узгред, о књигама за децу.

Дечји листови су врло корисна допуна дечје литературе. Дечји листови, ма били и мање вредности, увек донесу бар по нешто лепо, ново, оригинално. Деца их чешће траже, радије читају.

Желећи да се наше колеге и колегинице у своме послу цомогну често врло лепим стварима из дечјих листова, ми уносимо овде потребне информације о томе, препоручујући, да се сем школских књижница и богатији ученици претплаћују на дечје листове, који ће им несумњиве користи донети.

„З!ободпа УКкоја“. Познати и српским учитељима, хрватски школски раденик г. Даворин Трстењак, читао је на овогодишњем Конгресу словенских учитеља у Прагу своју исцрпну расправу Зјођодпа Која. Сад је г. Трстењак оштампао своју расправу у засебну књигу и продаје је по 0:70 дин. (са поштарином 0:80) комад. Ова се књига може поручиту или код г. писца (Јагтеђ, Рп Ја 2 22) или код уред. Учитеља или код М. В. Поповића, учит. у Лесковцу.

О овој књизи донећемо опширнији реферат а сад је друговима топло препоручујемо.