Učitelj

268 УЧИТЕЉ

ЛИСТАК СА СЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ КОНГРЕСА У ПРАГУ

пишу: ЋЂ. Јовановић и Мих. М. Станојевић.

(евршетак)

Наша је школа под утицајем: цркве, државе, полит. прилика ит. д. Сви хоће да имају утицаја на школу. Ми опет кажемо свима: Себи руке: Школа нека има само једног господара — народ. Протестујемо против немачког бирократског система, који влада над основном школом; протествујемо противу клерикалне најезде на слободу школе. Тражимо нарочити просветни Савет, у коме би били људи који добро познају школу и напослетку тражимо за учитеље више образовање. У П секцији претресано је питање о народном васпитању у школству, врло опсежно и логично.

"У Ш. Секцији учитељ Немец због краткоће времена поднео је врло кратак извештај. О васпштању ван школе. Он је у главноме казао: Дужност је у првом реду слов. интелигенције, да помоћу књиге и журналистике утиче на родитеље како треба да васпитавају младеж словенску, а дужност је сваког слободног грађанина да утиче на омладину свуда и на сваком месту.

Радити на томе да се сиром. класа помогне и културно и економно. Сав овај ред треба да је у народном духу.

· Пошто је. пленарна скупшт. примила једногласно све одлуке појединих секција, које су поднели референти устао је члан конгреса Тучек изјавио своје задовољство, што је конгрес овако једнодушно био у раду, и што је за време целог рада била потпуна хармонија, за све ово има се захвалити свесним члановима конгреса а нарочито председнику конгреса 7. Черном (огроман аплауз).

Ј. Черни, председник конгреса у име своје и свију подпреседника заблагодарио је свима, који су својим радом учествовали у секцијама, — у даљем свом говору Ј. Черни је напоменуо, да привремен одбор конгреса треба и даље да остане и да ради, да одржава везу са свима слов. учит. удружењима, да ради у правцу који је на конгресу истакнут и нада се, да ће се тај раду току времена проширити и на остале интелигентне кругове Словена.

Предложио је још: да се сав рад штампа на језику есперанта и свију слов. језика и за остале културне држ. па да се тако штампан извештај рада на конгресу пошаље свима учит. друштвима словенским и учит. друштвима других народности као и осталим просветно педагошким друштвима и т. д.

На послетку је изјавио жељу, да се идуће године држи други слов. учит. конгрес у којој другој слов. вароши. Са овим је закључен састанак конгреса у уторник 29. августа у 3 час. по подне.

а а са 2 а аса аи