Učitelj

ЛИСТАК 283

На јубиларној изложби.

Ове године била је у Прагу и једна значајна индустрискотрговинска изложба.

Она је била смештена близу Прага у „Стромовки“.

После свршеног рада на Словенском Учитељском Конгресу учитељи су се у уторак после подне у 3 ч. скупили на Жофинском острву и корпоративно су посетили изложбу. Кад су сви учитељи на изложбу стигли ушли су у централну салу индустриске палате у тако великом броју, да је сала била пуна а и сва галерија. Учитеље је поздравио председник изложбеног одбора царски саветник г. Л Бонди у присуству председника трг. коморе Вањичека и секретара Главачека. Поред осталога напоменуо је: трговци и идустријалци много полажу на народне учитеље, јер васпитањем омладине треба да уливају љубав према трговини и индустрији. Успех који су постигли Чеси на пољу индустрије треба благодарити и учитељима који су посредним радом и радом у школама продужним и занатским много помогли развоју индустрије. Говорник је тврдо уверен, да је овим заједничким састанком на слов. конгресу ударен још камен темељац и у згради боље будућности словенске.

Председник централног одбора свију друштава учитељ. у Чешкој Јос. Черни захвалио је на дочеку и додао: Учитељи слов. дошли су на изложбу да виде манифестовани чешки рад. Изјавио је своје уверење да ће учасници однети добру вест о чешком раду на индустрији и радити на помагању индустрије код свију Словена, а тражи да се и школа помогне од индустријалаца у оноликој мери уколико учитељи помажу. Завршује свој говор с жељом: да се други пут скупе учитељи на конгрес за време свесловенске изложбе.

После овога учитељи су разгледали изложбу, кроз коју их је проводио председ. одбора.

У среду 30. јула у 8 ч. пре подне била је седница новоизабраног ширег одбора и Земаљског Централног Одбора свију удружења у краљевини Чешкој.

У 9 ч. у великој сали биле је годишња скупштина делегата удружених учитеља у краљевини Чешкој.

Истог дана у 'Љ1 заједнички ручак свију словен. учитеља. У 28 био је скуп словен. учитеља у Аустрији, на коме се говорило, како треба да су сви у савезу.

У 7 ч. у вече била је приређена у варошком позоришту на Виноградима свечана представа у част словен. учитеља „Гођива“ од Ј. Врхлицкога. После преставе заједничко весеље у Народном. дому на Виноградима.