Učitelj

286 | УЧИТЕЉ

У простору докле се пружа варош, Влтава гради неколико острва, од којих су најзнатнија: Стефанино острво, острво Зашитилле, Јеврејско осшрво и осшрво Пецкања.

Преко Влтаве води 7 мостова. Најстарији је Карлов мост (зидан 1353—1508) дуг 500 м. и 10 м. ширине. На њему је 16 лукова и 2 торња с крајева. И с једне и с друге стране су на мосту дивне фигуре и рељефи из старих времена а конструкција и израда је таква да се може сматрати као велика реткост и ремек дело архитектонске и грађевинарске уметности.

Од интересантнијих знаменитости у Прагу је и железна кула преко Влтаве која је подигнута пре неколико година на форму Ајфелове куле у Паризу и са које је веома леп изглед на цео Праг и околину. У непосредној близини њеној налазе се остаци једног градског зида који је подигао неки чешки краљ у старо врсме, за време једне гладне године из својих и државних средстава да би дао прилике сиромашном народу да заради новаца те да не помре од глади.

По програму који је утврдио Савез Чешких учит. друштаза требало је употребити дане 31. јула и 1. августа за разгледање Прага и околине али како је било време кратко за даље бављење у Прагу јер смо се морали враћати за нашу учит. скушштину те с тога се 31. јула кренемо натраг за Београд.

ан а аи