Učitelj

ПИСТАКО 985

Ту су и Чернинова и Валенштајнова палата, царска башта и др. знаменитости.

У Старој Вароши су најзнатнија места: Велики прошен, четвороугао на коме је подигнут један велики стуб за владе Фердинанда Ш (1650) као споменик ослобођења Прага, стара Тинска црква у којој су вршени церемонијали приликом крунисања чешких краљева и која је као и црква Св. Вида пуна старих знаменитости мали али врло леп простор код Карловог моста са кипом цара Карла ТУ, Хусова капела где је он држао своје беседе чешки универзитет и опиишинска кућа.

На торњу општинске куће, која је такође врло велика старина и знаменитост Чешка, налази се један огроман сат. Кад буде време да избија часове отворе се помоћу неког механизма 2 прозора ва торњу црквеном кроз која се промаљају аутоматски 12 фигура које представљају апостоле а кад се сви изређују и зађу изађе фигура Исуса Христа. Са стране тих прозора налази се покретна фигура смрти која пошто мане својом косом самртном изазива звук звона откуцавајући онолико часова колико је на реду. За њом се помаља у исто време и фигура човека који климајући главом држи кесу с новцима и залази завршујући ову церемонију.

Више сата се налази вештачки петао који кукуриче кад звоњење престане.

· Овај часовник је дело мајстора Хануша из 1490 године и тако је конструисан да се може сматрати заиста као урнек вештине и уметности. Он показује сем знакова времена још и сунчев излазак и залазак, мене месечеве, зодијачке знакове и т. д.

У Новој Вароши, која чини с Краљевим Виноградима најлепши део Прага, налази се врло леп парк који се зове Карлов Парк. То је уједно и највећи простор у Прагу.

Најлепша улица у Прагу је Карлова улица а најлепши венац су Вацлавске намјести. Ту се налазе статуе св. Вацла на коњу и св. Ј. Непомука.

На Малој Страни су Ринг и Радецков плац са спомеником Радецког и палата Шварценбергова.

Од шеталишта у Прагу најчувенија су Царска башита на Храдчану, Белведер на левој обали Влтаве, летњиковац краљице Ане Јагелонске Кинскова башта која се пружа целом левом обалом Лаврентијског брега и Парк код Бубенча.

Влтавин пад је код Прага врло мален, корито му је у самој варошкој долини и нема свуд једнаку ширину. Средња дубина јој је 2,75 м. а вода врло мутна и нечиста због грдних фабрика из којих се спира ђубре и нечистота у Влтаву.

Узгред буди речено у Прагу је вода пиће врло рђава јер јеш није инсталиран водовод. Уосталом тамо се вода много и не пије због тога што је врло „добро пиво а:веома јефтино. Да је потрошња пива у Прагу одлична доказ је то што у самом Прагу има око 30 пивара које справљају пиво боље од бољега.