Učitelj

650 УЧИТЕЉ

— Ето теквим стилом, таквим „народским“ језиком написао је " Аршинов целу ову књигу.

И да није разнолике садржине, у којој су обухваћене многе мисли и идеје, ова би књига била у свему добра. Али садржина, а за ову сврху — за народно образовање, не може да остане овако како је унето без критике. 5

По нашем мишљењу, једна књига написана за шири круг нашега народа не може бити са оваквом разноликом садржином у којој је обухваћен живот чевека од колевке па до гроба. — Ту је о свему и свачему. Књига мора пмати целине. Таква једна целина мора да остави дубока трага у души читаоца. Или пак да једна књига има више идеја, али да је свака идеја обрађена као засебно градиво, које кад се прочита оставља у души читаоца. сређене п пречишћене појмове о прочитаном. То тако тим пре мора да буде што је ова књига намењена школској деци и Српскоме Народу, који до појмова долазе очигледним чињеницама, живим примером. Жив пример дејствоваће на читаоца много силније, него што ће дејствовати маса придпка. То најбоље знаду ози који раде на културном препорођају нашег народа. Може се такав радник убити доказивати да распикућство није добро, његов говор неће оставити ни један малени део од онога, што ће оставити један пример изнесен о томе како је тај и тај распикућа, дошао до провјачког штапа. О исшакнутом примеру треба чифаочева душа да резонује а не Писац своје филозофирање да износи. Ту треба изнети јасне и очигледне премисе, па читалац сам нека ствара закључке. Створи ли, на против, писац закључке онда својим идејама није нашао плодно земљиште.

Одбацујући пишчево резоновање и закључивање, одобравамо му што је у књигу унео многобројне примере из живота. Још би јачи ефекат учинио, да је те примере посрбио. Јер је незгодно да читалац добија примере из Чешке, Мађарске, Швапске итд. кад таквих примера имамо свакодневно код нас.

Оледеће књиге Стаменковићеве Задужбине свакако биће срећније изабране но ове. То нам даје наде тим пре, што је друга књига ове Задужбине куд и како боље изабрана за народ но прва.

Буде ли Одбор ове Задужбине погодио шта народу треба, дати, ми остајемо у дубоком уверењу, да ће овај форд великог и племенитог дародавца учинити препорођај у Српском Народу, исто онако што чини препорођај Жика Дачић својим „Новинама.“

Драг. 6. Остојић.