Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 649

Пало ми је у очи, најзад, да писац нигде не почиње рад г. Живојина Дачића и његове „Народне Новине“.

Било је места да се помене и рад г. Дачића. Мени се чини да је г. Дачић најбоље погодио пут народног просвећивања.

Без обзира на то ова се књига може топло препоручити сваком оном коме на срцу лежи добро нашега народа. |

Септембра 1908. Свет. 0. Аврамовић, Плеш учитељ

Нњиге задужбине Димитрија Стаменковића.

Шта ћемо и како ћемо, од Павла Аршинова. Обе књиге штампане у државној штампарији а издала „Задужбина, Димитрија Стаменковића“.

Шта ћемо и како ћемо. То је књига за коју се може рећи да је срећније изабрана од Родољуба. Али и ту не може бити без замерке. Цела књига овако како је написана знатно ће боље послужити циљу коме је намењена, но што ће то учинити Родољуб. Начин, којим писац исказује своје мисли, језик, којима те мисли износи, са врло малим изузетком, природан је народу коме је књига намењена. Ту нема оног високог стила и оних научних термина, које палавимо готово у свакој Родољубовој реченици, услед чега је широкој маси народа књига пнеразумљива.

Има неколико терминима, као што су: продуктивноме, цпвилизација, пијонири, култура, биће, политика и т. д. које сваки неће разумети. Иначе све остало је тако лепо исказано да чита-. лац осећа неку милину кад чита ову књигу. Ко почне читати ову књигу одмах ће наћи сличности са стилом и језиком Дачићевих „Народних Новина и књига.“

Примера ради навешћу само овај пасус: „Једне зиме изгубио Макса Заветрин из нашега села читав чопор оваца. А ево како је то било. Стегао први мраз да се ухватио лед на води. У то време Макса био код оваца. И тога дана упутиле се овце тору једна за другом у дугом реду. Оне прве наиђу у томе на лед па дубокој бари једној, па пропадну. За онима првима наилазе редом друге, па место да. се одбију, и оне јуре под лед. Дојурио Макса. истрчао пред овце, почео млатати батином и руком, почео викати. и јурпти те тамо, те овамо, али га овце оптрчавају и не прекидају се, него срљају под ред за онима које су већ отишле; итд.