Učitelj

952 УЧИТЕЉ

Осим тога он је многе своје радове публиковао у Вунтовиу: „РА Поворћ веће 5бифеп“. Он је писац ових списа: „Пе Ептзбећипе Чет егафбеп УУот-ђедешипови ђени иде“, 1902. „Џђег ОКопопме чпд. Тесћик дез Гегрепз“, 1908.: „Напзатђењ ппа Зећшатђен. Ехретипепте ап Ктдега дег Уоказећие“, 1904; „Пле Зртасће дез Кдез“. 1904. „Паз Бећи ка за зетег Кбгрегнећећ ипа ве реп Епека“, 1908. „Етћтило по Фе Абћенк дег бесеплатћ“, -1907.; „музђет дет Адће к“, 1908.; „Јафе сепх попа УуШе“, 1908. итљд.

Проф. Мојман изванредни је предавач. Његов велики аудиторијум увек је био дупком пун. Ђака је имао са свију факултета и свију земаља. И Орби су слушали његова дивна предавања. Ја сам га слушао шест семестара, његови су ђаци били наш: ђенијални песник „Кара-Ђорђа“) Др. Милош Перовић („Пијетро Косорић“), његова штов. госпођа, Јелисавета рођ. Поморишчева, Ранко Јовановић, Ђорђе А. Чокорило и др.

Ово је дело написано популарно, а у стилу предавања, која је држао у учитељским удружењима у Кенигебергу, Франфурту и Бремену, којима је посвећено дело. Проф. Мојман обећава, да ће касније публиковати „зЗузђет дег Радавотк“ — на научној основици, а не на простој шпекулацији.

Дело се састоји из 18 предавања. Прво говори о формалном определењу задаће експерименталне педагогије. Друго о материјалном определењу задаће експерименталне педагогије. Треће предавање обухвата експериментално испитивање телесног и духовиог развића дететовог и њихову педагошку важност. Четврто, пето, шесто и седмо предавање говоре о експерименталном испитивању појединих духовних способности у детета и о њихову педагошку важност. Осмо предавање бави се дечијим индивидуалитетима и њиховом анализом. У девету и десетом предавању излаже се научна наука о даровитости и њезиној педагошкој важности. То образује прву свеску, која се завршава са два додатка и надопуњујућим списком књижевности.

Друга свеска почиње са једанајестим предавањем, у коме се товори о експерименталном испитивању духовног рада детињег, што се продужава и у наредном, дванајестом предавању. Тринајесто предавање прелази на дидактичке проблеме. У четрнајестом предавању износи се експериментална обрада специјалних дидактичких проблема, о читању. Петнајесто предавање говори о експерименталној анализи писања и ортографији. Шеснајесто предавање