Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 055

говори о рачунској настави, а седамнајсто о цртању. Последње: предавање даје проспекте за даљње развиће експерименталне дидактике. Дело се свршава додатком списка о литератури, регпстром садржаја и аутора за обе свеске.

Ја се нећу више упуштати у ово дивно дело, јер сам сауторовом дозволом почео да га превађам на наш језик с два разлога: прво, што је оно написано схватљивим стилом, тако, да ће га моћи читати и почетник експерименталне педагогије; друго,. што сам рад да удовољим жељи некојих мојих пријатеља, који ме „коре“, што сам своју „Експерименталну Песихологију“: и „Екслсрпменталну Педагогију“ уступио хрв. педаг.-књижевном збору у Загребу. Ја сам написао на српском и „Пеихологију за учитеље свију школа“, које ће бити моје најопширније дело, различито од поменуте „Екеперименталне Психологије“, п обухватајући све пспхолошке гране с особитим обзиром на васпитање п рад у школи. Тако ћу имати пи две психологије п две педагогије, које ће једна другу надопуњавати, немајући ни један једини заједнички одељак. Што се тиче мојих издања у хрв.-пед. збору ја се ни мало не же: пирам, јер тврдо верујем да смо ми један народ, као што нам је и један једини језик; ја сам посве убеђен да ће брзо доћи време, кад ћемо се ми за навек духовно ујединити и бити тврди бедем туђинских, страначких и „литерарно-патријотских“ насртаја. Ја се радујем сваком напретку броће Хрвата и жалим, што се данас. наше братимство с њима свело на нека хладна — околишавања. Госпођа Јелица Беловић — Бернадзиковска, врсна наша раденица_ једини је пример у нашој историји како треба подједнако љубпти свој један једини народ су два кобна имена. На врелу модерпе педагошке науке треба да се барем ми учитељи напојимо духом објективног и ширег суђења, па да ту духовну биљку што пре расадимо по целом јужном Словенству у хатар правог родољубља,. истине п напретка у будућности.

Р-т Лаја Радосављевић — Њујорк.

1 Ово је дело већ ушло у штампу. Оно броји а 1200 шисних стр. велике: осмине, су 320 слика и збирком од 200 лаких психолошких експеррмената. Изаћи_ ће у едицијама хрв. пед. збора за 1909. годину, а „Екепериментална Педагогија“ публиковаће се годину дана касније. И ово ће дело бити тако опсежно, написано за наше потребе, обазирући се нзрочито на технику експерименталног испи тивања у и ван школе.