Učitelj

656 УЧИТЕЉ

таника, да се развије у једном правцу, који ће одговарати његовој природи и циљу васпитања. Три су главна васпитна принципа:

а) Подпуни природни развитак. Овде треба да се развије личност која ће имати здрав, организам и отпорне снаге у борби за опетанак. Најлакши и најприроднији начин, да се то постигне то је начин подражавања природи у колико је могуће тј. не удаљавати се од природнога живота вештачким путем, да оно, што је вештачко у човеку мора стално да води борбу са оним што је чисто природно, већ та два елемента, довести тако у везу да човек, са свима својим особинама, остане што ближи природи. Храна, одело, гимнастика, рад, намирење п развијање разних инстиката. морају бити предмет нарочите пажње, па да човек буде способан де се одржи, као органско биће, у борби за опстанак.

6) Душевно јединство. Развијатн духовне силе у правцу многостранога интересовања али идеје треба тако повезати, принципе тако средити, да се у сваком душевном акту, у сваком моменту живота, човек као духовно биће налази одређен. Где влада сређеност идеја добиваних на оспову млогостраног интересовања, ту се ретко дешавају борбе мотива у практичном животу, као и саме колизије дужности, већ је сваки у напред, самим васпитањем,

одређен, како ће да се понаша, тј. да реагира на извесне појаве живота и

в) Човека треба створити за друштво и културу, да буде корисан члан друштва и морално образована личност.

Ово је дело лепо написано и доста је оригинално. да препоруку је педагозима и васпитачима.

У Јеви 6-11-908. г. Н:

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ.

Добили смо на приказ књигу: Предлог организације сталног надзора над народним школамау Краљевини Србији. СО два прилога. Написао Павле Ј. Мајзнер, у Београду 1909. за 43 с. цена пола динара.

У овој књизи је расправљено ово: 1. Потреба сталног надзора. над народним школама. П. Питање о организацији сталног пад-

зора над народним школама. 1. Једноставан или разгранат школски

надзор. 2. Основна и даља квалификација обласних п среских.

школских надзорника. 8. Права обласних и среских школских над-

Ба ла сљав