Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 657

зорника. 4. Дужности обласних и среских школских надзорника, 5. Како ваља организовати школске општине, школске одборе, наставничке и надзорничке зборове и уопште школска тела, с обзиром на народно-васпитну систему. 6. На који се начин може извршити прелаз из овог безнадзорног стања у ново стање са сталним надзором. 7. Како се ваља побринути за образовање оних младих људи, који би се желелп посветити позиву обласних и среских школских надзорника. 8. Треба ли законске одредбе и овде предложеној организацији сталног надзора над народним школама ставити у садашњи закон о народним школама ила их ваља одвојити у засебан закон о школском надзору. Ш. Основна начела овде предложене организације сталног школског надзора. ТУ. Систематски преглед овде предложене организације сталног школеког надзора, који уједно служи за формуловање законских одредаба о томе надзору.

Књизи је додата карта Краљевине Србије с означењем школских области и школских срезова у Краљевини Србији са статистичким подацима о површини, броју становника, (1905), броју народних школа (1907) и броју наставника истих школа, (1907).

Књига је марљиво израђена п говори о једној сувременој потреби наше школе, стога је препоручујемо пажњи наших читалаца ма да има идеја у њој с којима се ми не слажемо. Гледаћемо да о овој књизи опширнији реферат донесемо.

Здравље, лекарске поукз о здрављу и болести. Издаје друштво за чување народног здравља а уређује проф. Др. М. Јованорић-Батут. Београд. Штампарија Доситије Обрадовић. Пети 1 пут месечно на 2 табака.

Ово је четврта година како излази овај корисни и популарни лист за народно здравље.

Овакви листови немају довољно речи за препоруку. Наши учитељи требало би да се заузму да Здравље растуре што више у народу јер оно својом садржином то потпуно заслужује а и цена му је мала — свега 2 дин. на годину.

Чланови Учит. Удружења који примају „Учитељ“ добијају „адравље“ по цену од 1 дин. годишње.

Г, Јов. Миодраговић проф. одштампао је из Годишњице [28] некролог о Милану Ђ. Милишћевићу и расправу Стеван Д. ЏПоповић као педагог.

УЧИТЕЉ 42