Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 659

2) Библиошека, списанје за литература, популарна наука и обтцествени знанил. Књига |, година УГ и књига П година УЛ]. Генадиев П. Библиотека даје 10 књига годишње са разноврсном поучном садржином. Свака је књига велика 12—15 табака. Цена је за иностранство 10 лева годишње.

Поука, популарни месечни часопис. Уређује Генадиевђ П. и Генадиевљ М. Књига | и књига П — засебно — Софија 1908—1909. године. „Поука“ је најпопуларнији часопис за породицу. У њој се налазе разноврсни одељци као: хигијена, право, земљорадња, газдинство, култура и наука. Цена је за иностранство 10 лева годишње. Фвет.

НЕМАЧКЕ КЊИГЕ

Мешек, Р. ипа Уб Кег, Ј, А., Рлатгеп-ита Тгеткитае. Еш УулеЧетћојипезђисћ Те фе Напад дет зећ ег. ми 125 булу. 88 АЂЂ. Спереп. Е. Коћћ. 0,50, ђтм“ 0,40 М.

Наслов ове књиге могао би преварити човека који би по њему хтео да се користи што. Какви су други делови овога рада, ја не знам; али се ове две свеске по избору и садржини могу обележити као савршено неупотребљиве. Кад се помисли, да су свеске намењене само за просту школску потребу, онда се не можемо довољно начудити количини пруженога градива, које је делимице сасвим изван оквира народне школе. Тако је нпр. посвећена цела једна тлава биљци Мапета (Зштргзећгацђе), која је по писцима одомаћена у талијанским језерима (!). Ту се находе одељци о цвету сочивице (Му аззет ве, Летла), који дете никад не може добити да види, о американској биљци Алопаеа (ЕПесеаЛе), о Нерепфћез-у (Каппеттарег) и више других. Уз то је у тексту, при чијем је састављању један не сасвим непознат извод дао референту богат материјал, тако пуно нетачности, полутанства и погрешака, да се морамо дивити храбрости аутора, као природњачких писаца. Књиге ове врсте доносе народним школама џ њиховим училпељима управо само штете. Уз овакав један текст долазе сад још и слике, од „којих само мало њих задовољавају најскромније захтеве. Најбоље је код ових свезака њихова незнатна цена. Збиља, за 40, односно 50 пфенига добија се читава количина штампане хартије!

Кид, К. 6. ипа Коћег, М. Китге Атетфито зит Залштет ита Везттитет, зошле гит Веобаститд дет Рратгеп ита гит ЕтивећТитд етев Нетбатиштв. Кауепзрига, О. Малег. 1,10 М.

42%