Učitelj

660 УЧИТЕЉ

Намењена почетницима, добила је ова књига знатно у употреби тиме, што јој је додат један „Увод у проматрање бидака“ и једна табела најважнијих стручних израза.

Мадпег, Р., Гећтбисћ дет бедофе ита Мтетаћафе 117 ћбћеге бећшеп, ђезопдета #81: Кемјапебајеп чад Чепшпате. МЊ 222 АЂ. Пеђрде. В. О. Тепрпег 1907. 240 М.

Ретка је то радост наићи једном у многообрађеној области јестаственичке школске литературе на заиста самостални п особити "рад. Ко само познаје све упуте и „упутчиће“ у Геологију и Минералогију, који су у већини слични један на другог као једно јаје другоме, тај ће ову малу књигу! пустити из руке извесно само са осећањем задовољства. И ако јео у свима одељцима скроз самосталан, опет стоји аутор на земљишту, на које је најпре ступио Петерс са својим одличним „Сликама из Минералогије п Геологије“. Досадни п за дух убпствени начин предавања, који у настави ових дисциплина влада још готово неограничено, уклоњен је овим живахним списом, који мора да пробуди иптерес ученика. и да га уведе у самостално гледање п посматрање.

Како писац сам у предговору вели, његов се рад разликује: од других нарочито у овим тачкама.

Научна грађа је нарочито у Минералогији знатпо ограппчена. Од уобичајеног материјала, који се односи на формуле, тврдину и тд. находи се у књизи само још што шта, Зато је, пак, експерименту и самој природи обраћена потребна пажња. Одељак о Кристалографији врло је прост и унет је у додатак. Систематско разређивање при опису минерала је налуштено. Минералогија чак чини са динамичком Геологијом и Петрографијом један методски низ, за чије је рашчланивање био у првом реду меродаван про: блем образовања и преображаја земљине коре. На технику се обазирало у довољној мери, а на Географију онолико, колико је то. било могуће. -

Уз то је целокупно излагање просто и читко. Потпуно добре: слике, које у свима случајевима, одговарају своме циљу, односе

1 Одмах за овим мањим. штампао је Вагнер и своје веће издање; Гећг. 4. бео]. и. Мега]. !'тг Кеајешипазјел ипа Ођеттеајвећшеп, које је нешто потпуније него горње. Пр. превод.