Učitelj

ПЕДАГОШКА БИБЛИОГРАФИЈА 661

се већином на појаве у Краљ. Саксонској, тако да књига има извесно локално обележје. Ипак се она може да употреби и у свима другим местима корисно. А да би ово у што већој мери било, референат од свега срца жели учитељима као и ученицима.

Педагошка библиографија у Срба

1853.

Атанацковић, Платон, Буквар за србска училишта у Аустриском царству. Беч. Трошком д. кр. администрацие училиштних књига, у Јовановској улици код Ов. Ане. На 8' 1 л. 82 стр.

Опширну реценсију у особитој књизи написао је Ђ. Даничић. Види у год. 1854.

Баланцки, Дим, Латинска читанка за ниже разр. гимназије и полугимназија књаж. Србије. Прегл. и од шк. ком. Београд. књигоп. књ. Орбеког стр. 240 на 80. ;

Знатно је забиљежити — вели От. Новаковић — како је ондашња школска комисија откупила од писца ову књигу за “ дуката! Издање је држ. штампарије као све што прегледа шк. комисија (до 1967).

Хопф. Земљопис кратки трговачки за младеж послено-трговачког училишта. Превео с немачког издања исте године 208. Гавриловић, 1 част Европа. Прегл. и од шк. ком. Беогр. прав. књигоп. стр. 220. л. 2. на 80.

П књига у години 1854.

Илић, Јова Крашка историја Грка и Турака за младеж. Нап. Јован Илић, професор ит.д. Издало Друштво Србске словесности. Беогр. књигоп. књ. срб. л. 1. стр. 58. на 120,

Јовановић, Риста. Мали грчко-србски рјечник итд. Беогр. прав. књ. стр. 111 на 160.

Ановим. Историја цркве старозавјетне и новозавјетне за учећу се младеж. Беогр. књигоп. књ. Срб. стр. 144. на 8.

Аноним, Латински буквар за гимназијална училишта у књ. Србије. Беог. прав. књигоп. стр. 32. на 80.

Борисављевић, Ђ. Мала немачка граматика за оне, који се почињу учити немачком језику и писму. Прегл. и од шк. комис.

Беогр. књигоп. књ: Орб. стр. 211. л. 1. на 80, Гласник УМ]. 888.