Učitelj

Е Пе "СЛОБОДА И НАСИЉЕ У ШКОЛИ 691

дају увек заједњ— Моли коди су из једног села, нарочито мали (међу њима има ви А Пеја __ век су једно до другог. Чим један од њих одлучи да седне у неки угао, сви другови, гурајући се и гњурајући испод скамија, пролазе такођер онамо, седају један до другога, и, осврћући се на све стране, показују на лицу такав изглед срећемн задовољености, као да ће они сад поуздано за цео век бити врећни, пошто су поседали на та места. Велика наслоњача, која је од некуд доспела у ову собу, представља, предмет зависти за самосталније личности — за дворску девојчицу! и друге. Тек што један науми да седне у наслоњачу, други му одмах по лицу позна намеру, и наступа судар, гурање. Један изгурује другог, и онај што је победио, извали се и забаци главу ниже наслона, но чута тако исто као и други, сав занет и одушевљен својим послом.

да време часа ја нигде нисам видео, да шапћу међу собом, да се штипају, да се кришом смеју и да се жале један на другог. Кад неки ученик, који ја код Клисараз или у среској школи научио да се тужака, дође са таком тужбом, обично му кажу: па што ти не штипаш2

Два млађа разреда деле се у једној соби; старији разред — иде у другу. Учитељ долази у први разред, сви га опколе код табле или на скамијама, лежу или седе · На столу око учитеља или око неког који чита. Ако је то писање, они седају згодније и мирније, но непрестано устају, да завирују један другом у вежбанке и показују своје учитељу.

По распореду пре подне треба да има 4 часа, не неки пут се деси да буду три или два, а неки пут и сасвим други предмети. Учитељ почне аритметику и пређе на геометрију, почне свештену историју, а сврши граматиком. Неки пут се загреју и расположе и учитељ и ученици, и место једнога часа, школа се продужује три часа. Дешава се, да ученици сами вичу: „не, још, још!“ и вичу на оне, којима је досадило: „Ако ти је досадно, а ти иди · код малих“, говоре они презриво.

1 Ћерчица неког од властелинових (Толстојевих) слугу који живи у спахијском дворцу и зове се дворски. Прев. 8 У школи, где је учитељ црквени служитељ, клисар. Прев.