Učitelj

704 УЧИТЕ Љ :

тативни, јер они имају само опћу могућност кад се примјене на све особе. А. да ово буде опћа истина закључци су морају оснивати на великом броју експеримената.

Некоји закључци изгледаће по све разумљиви да им не треба експерименталне основице, но, баш најобичније санкционисане идеје ако се подвргну строгом испитивању, већим су дијелом криве него ли праве јер се опће импресије оснивају кад-када на сумњивим изузетцима. -

Нама није до тог стало да овдје изнесемо све резултате досадањих експерименталних радова. Ми ћемо се ограничити само на најглавније ресултате, које је писац последњих година забиљежио из области експерименталне пеихологије, педагогије и антропологије. Резултати су већином из њемачких, инглеско-американских и француских аутора. У нас и у браће Хрвата оваки радови нису још ни покушани.

Ба РО У ЈАТ АТИ 1 Расшење

1. Дебела дјеца показују своје рапидно растење у ранијем добу него ли мршава. (То је експериментално пронашао Американац Бодић.)

2. Максимум растења у висину и у тежини јавља се у дјечака двије године касније него ли у девојчице (Бодић),

8. Прворођенчад више се одликују у стасу и тежини него ли касније рођена дјеца (Боас).

4. Здрави људи треба да теже 5 фунти на сваки инч висине и то до 61. пича висине, гдје тежина треба да исноси 120 фунти („Ленкестр)".

5. Обим прсију константно расте са висином и у опће износи половину дужине тијела (Ландебергер).

6. Обим прсију и обим главе паралелно расту (Дафнер).

Т. Релативнно велики обим главе, кад се сравни са тијелом дјечијим, по свој прилици да зависи од тога, што од рођења дијете употребљава свој мозак и чула све то виши чим је старији, чим више расте (Вајсенберг).

8. Дјечаци правилније расту него ли дјевојчице, али растење

# Инч износи апроксимативно 2.5 см. Фунта авоадипоа износи 458:59 грама, Унча 28:85 грама. |