Učitelj

%

СВЕТ ФАНТАЗИЈЕ У ЖИВОТУ ДЕЦЕ 191

папучу у камин уочи Божића, — да дете веже с њим готово моменат своје појаве на свет. Таквих обичаја међу (руском) интелегенцијом нема, или скоро нема. Покушавати створити њих не би било лепо ни могућно.

Код нас се дете додирује са еветом фантасије само слушајући или читајући приче; и баш ту последњу везу, уосталом,

било би неразумно насилно уништитити.

Довољно је контролисати избор прича. Али у том смислу не може бити општег правила. Приче, које плаше децу, не треба допуштати, зли код све деце једна иста прича не ПОАВВОАМ исти утисак.

Гатке „Перра,“ нпр. као што се чини потпуно су безазлене, но ја знам дете, које плаши прича о „Плавој бради“. Све зависи од индивидуалности детињих својстава, и руководилац ту може бити само пажљиво понашање васпитача према И свету детета.

До душе, има деце нервозне, на које све фантасије утичу штетно. Забранити, пак, свој деци приче због тога, што оне дају неверан појам о животу, било би неправилно: већина деце врло добро разликују причу од активности. Често чак врло мала деца у 2.—8. години моле приповедача да измени жалосни свршетак приче у весео; значи да знају, да им причају не факта, већ нешто „сочињено,“ што се може према жељи изменити,

УК. Санд прича, да су њој, ито у најранијем детињству, приче изгледале као нешто реално; али ето то је била Ж. Санд;

"њена је поетичка фантасија. била развијена више но обична, а при

чем није било васпитања; када је она прешла у руке реалисте, која није дозвољавала ништа, што није могло бити доказано разумом и опитом, то је девојчица сама у себи зидала сав фантастични свет. Али допустимо да су ту испољаване појаве првобитних дечјих утисака, да би при другојачем васпитању отклонили, ослабили код будуће велике списатељице ту одвећ развијену моћ маште; не мислим да би човечанство тиме ма шта добило.

Код обичног, пак, нормалног детета толико је развијен урођени здрави смисао, да оно може врло добро двојити истину од измишотине.

Негде сам чула мишљење, да деци не треба давати такве играчке помоћу којих би она могла добити лажне представе о