Učitelj

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 758

општинске аренде, што ву обично сваке године пропадале са немарљивости ошштинеких власти, почну наплаћивати, ако не пре а оно на крају године извесно.

Ако би се сад нешто могло успети, а томе држим нема никаквих сметња, да контрола тражи од општинских рачунополагача, да школама измирује сав припадајући прирез и да им рачуне не разрешава, ако нису школама предали све оно што им за ту годину припада, питање о издржавању народних школа било би сигурно решено.

Него народним школама, у погледу снабдевања потребама, прети једна нова озбиљна опасност, о којој до сада — чини ми се — никако није било речи.

Ево у чему је ствар.

Господин Министар Просвете и Црквених Песлева у расписом овојам од 11. јуна 1908. год. ПБр. 7940. наредио је, по објашњењу које је добио од Главне Контроле: да на рачуне школске, по коима се чине издаци по школском буџету, наредбе или овере да: исплату могу чинити свакад председници школских одбора, а никако школски управитељи.

Међутим сва се кривица, што школе неуредно примају од општина издржавање, баца на председнике општинских судова, јер они школама не предају уредно по буџету разрезану суму приреза. Требало им је само још и то поверити, да, као председници школ. одбора, воде старање о гоме шта школи треба, а шта јој не треба; требало је овластити председника општине, да оверава квите школског благајника. — Да ли је ово требало да буде иронија на чл. 56. зак. о нар. школама, где се каже да председник не може бити благајник школег Зар смо до сада мало имали примера, где председник општине место пара даје школском благајнику квите; А шта ће се тек сада чинитиг Благајник школ. ски биће ту тек да је одговоран рачунополагач, и да чува квите школске; председник ће чинити наређења за исплате и вршати исплате; управитељ школе хукаће по празној школи и писати жалбе, ако му још дадну хартије. Пример за ово имам већу својој школи, према којој је до ове године општина била доста уредна. На једанпут после овог расписа настаје промена. Мораш непрестано да камчиш, мољакаш да би што добио, напослетку мораш — хоћеш нећеш — јер је општина већ постала толико немарна, да се жалиш. Али шта; Кад је срески начелник наредио општинском суду, да школи преда сав припадајући прирез за 8