Učitelj

1092 УЧИТЕЉ

»

На изложени начин ми би смо сразмерно брзо дошли до добрих школских зграда, које су нам тако потребне, а тиме би много кренули унапред наше народно просвећивање. Да одговоримо својој дужности то од нас захтевају наше обавезе према децн нашој, углед и интерес нашега народа као и дух времена у коме живимо.

Признајемо да држава. има права и дужности да у интересу самога. народа захтева обавезно школовање, да писмепост и помоћу законске строгости шири у најшире слојеве народа; али се без. условно мора признати, да она нема права, да ту писменост и остало што нам школа даје, откупљује здрављем нашег школског подмладка и наставничког кадра, а у оваквим школским зградама то врло често бива.

Ми смо налазили срестава за врло многе послове, па је време да их нађемо и за школске потребе, да се одужимо деци нашој, која ће по речима Св. Писма бити судије наше, тиме ћемо користити себи самима и подићи углед народу свом.

Тома С. Костић, учитељ, — Црни Као.

Реч две о издржавању народних школа

У прилог ономе, што је о издржавању народних школа речено у 2. и 8. свесци „Учитеља“ за ову школску годину, неће, држим, бити на одмет ни ове неколико речи.

Издржавање народних школа, управо начин, на који би се општине нагнале, да школама уредно предају издржавање које им припада, по разним методама, које су до сада предлагане, изгледа, да је прави камен мудрости. Све што се до сада предлагало и сматрало, да ће обезбедити уредно издржавање школа, показало се недовољно, јер су општински судови увек могли да изиграју наређења у томе смислу.

Међутим ово питање о издржавању народних школа било би сигурно решено на овај начин.

Месна контрола округа крагујевачког, пре једне или две године, известила је све општинске рачунополагаче, да им рачуне неће разрешавати, ако за дотичну годину не буду наплатили општинску аренду. Било је довољно само толико, па да се оне суме

Дик зена 2