Učitelj

252 УЧИТЕЉ

мете“. (Разуме се по себи, да оцена успеха с обзиром на „прилике“ није смела бити недовољна). Г. надзорник је у своме извештају упозорио Миннстарство на ову школу и оно је идуће године учинило што треба — на место мужа ц жене поставило је једног почешника са чаређењем, да ради у обе школе, те да се на тај начин удвостручи пажња на све предмете.

Не могући да се преполови на две полутине, а и с тога, што женска учионица нема прозора, чункова, пећи ит.д. спојио је овај веселник, обе школе уједно, стрпао 106, и словима сто "шест ученика-ца у једну ониску, мрачну, разривену учионицу и са њима радио целе године. И овај је бедни осуђеник чинио све што је могао, да спасе ову дечицу поновног понављања разреда. Штета што је тај огромни труд донео његовом здрављу штете, а школи незнатне користи. ЖКалосно је било погледати овог младог, лепо развијеног учитеља са бледим испијеним лицем и упалим, мутним очима. Но он је спасен. Ено га у артилеријској подофицирској школи и сад му се може здрављу позавидети. Он ће зацело благосиљати војску, која му је спасла живот и извукле га из чељусти — српске просвете.

И док се у овој школи мучи и натеже са оскудице у наставницима, дотле у суседној школи, која. броји 8 одељења има учитељ Ш раз. свега 17 ученика, учитељица П раз. 15 ученика учитељица Ш и ТУ раз. у оба разреда 15 ученица, учитељ ТУ разр. свега 9 ученика, ит,д.

Ну, рећиће се можда, да је та погрешка ове године исправљена. И јесте. Злосретни прошлогодишњи учитељ је, као што рекосмо, у војсци, новопостављена учитељица није отишла на дужност, и сада, по свој прилици у С...ској школи плету пауци своје мреже. |

У селу М. К. учитељ је П, Ш и ТУ раз. један богослов, кога тимочки епископ неће да запопи због његове моралне посрнулости — но који је, по схватању Мин. Просвете, подобан да, вазспитава народни подмладак. Морално пропао, лен, распојасан, мретпрошле је године напустио школу и добио неповољну оцену, жоја му није рачуната јер је умео да удеси, да се због заразе, школа колико треба распусти, а сви су ученици остали да понове разред. Живећи у нади, да ће га можда скоро запопити, он је и прошле школ. године напустио школу. Родитељи су у почетку слали децу у школу, но видећи да учитеља никако нема,