Učitelj

256 УУ КРМА РЕВОЈА

Село Ш. има четири одељења. Тод. у Ги П р. уписато 56 ствар. учило 839 Гогољ. душа 17

Ио УАПИТМ Ро лупи 4605 5 90 > 16 НЕ + Би Поруписано 535, у КА аб У У А и ТУ Пн и > Пе . 85

У овом одељењу уписато је у [ раз. 30 ученика, и то све Гогољевих душа, те стварно није ни постојао [ разред. Свега уписатих 207, стварно учило 96, Гогољевих 111.

Ако сумирамо све ученике у ове четири школе изаћи ће: Свега уписатих 1207 уч. Свега учило школу 508 уч. Гогољеви2%г душа 704. 0, велики Гогољу, који си свет задивио, како сићушан изгледаш у очима српске просвете. Ко зна колико си несаних ноћи провео док ви својом ноћном фантазијом измислио твога Чичикова, трговца са мртвим душама, да њиме свет насмејеш, а замисли, у нас постоје истинске мртве душе, са којима се по. распису Министарства Просвеше гаргује — у гдекојим школама Источне Србије! И замисли, какви смо грдни простаци! Ми се | овој шали не смејемо, но — плачемо! —

Да су се према стварном броју ученика отварала одељења, онда у селу У. место 5, ваљало је отворити свега 3 одељења у толико пре, што у суседном селу, удаљеном свега :/, часа ради 1 учитељ са 102 ученика.

У селу Ј. ваљало је, место 8, отворити свега четири одељења. Овако пак учињене су три штете: оштећена је општина са четири излишне учитељске квартирине, а то чини близу 1500 дин. Оштећена је држава српска, што је плаћала четири учитеља за посао, који су она друга четворица могла вршити, а то је најмање 4000 дин. и најзад и због оскудице у учитељима (!)“ остале су четири школе празне и до 200 српске деце без школе.

У селу М. ваљало је и према броју уписани ученика отворити само два одељења, а министарство је отворило три. !

У селу Ш. ваљало је отворити само два одељења, у толико: пре, што је то српско село,

На овај начин, само у овоме једноме срезу било је деве потпуно излишних учитеља, и да је Министарство само завирило: у статистике надзорничке, видело би ову жалосну истину, у толико жалоснију, што се на све стране труби, како немамо до-