Učitelj

из ШшколЕ И зА Школу 249.

И према суседима, као и мимопролазећима и у опште не. познатима. упућивати ученике-це, да се увек понашају учтиво и како то доброј деци доликује.

Да би се наставници-це могли уверавати и о овом спољњем понашању и владању својих ученика-ца, неопходно је потребно, да се упознају и с ученичким родитељима, као и с њиховим погледима на васпитање, те тако кућа и школа, да заједно пођу на рад на много и доста запуштено најважније поље, што се зове — васпитање. омладине.

Ово пак познанство наставника-ца с ученичким родитељима најбоље се може извести на заједничким родитељским састанцима, на којима би се претресала разна васпитна питања, у којима би се претресала разна васпитна питања, у којима би суделовали и ученички родитељи. — Ови пак родитељски састанци могу се вршити у самој школи о празницима, пошто се предходно спреми све што за ове састанке треба и позову ученичке родитељи, као и други пријатељи васпитања, да на исте дођу.

22. децембра 1908. год. Шабац. Јов. В. Јанковић, учитељ.

.

Један образац формулара за школ. надзорнике.

Г. Милан Рабреновић, вршиоц дужности надзорника у окр. подринском, послао нам је ове обрасце диркулара, којим је он отпочео рад у овој школ. години.

Како је у њима у кратко обухваћено оно што је најглавније и нашта треба обратити пажњу у овоме послу на почетку рада то се изнови овде на углед овај његов рад и осталим надзорницима.

Управитељу пикоје 1 55 Жеља ми је била, да се на почетку вашега рада — приликом примања плата — састанемо и договоримо о извесним школским питањима, која не трпе одлагања. Али, како тада нисам могао свуда стићи, то налазим за потребно да скренем пажњу и оним наставницима, с којима се нисам састајао на следећа питања.

1. Издржавање школа. Што је човеку тело, то је школи њено снабдевање. Као што се у нездравоме телу дух не може правилно развијати, тако и у неуређеној и неснабдевеној школи настава не може с успехом напредовати. Стога једна од првих брига треба,

19%