Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 301

просворпост приказивања је исто тако оригинална као и линеално поредање.

15.) Потпуно просторно приказивање само неколико дечака, од петнајесте године живота, од прилике њих 2—49, постижу из своје сопствене снаге и то помоћу подражавања, предложених узорака, а у девојчица се то тек изузетно опажа.

16.) Услед велике важности подражавања по графичку моћ изражавања развића црталачког дара детета, увек се креће у границама некадањег стања цртачке вештине.

Једно јапанско дете, које одрасло у Немачкој, развило би се у духу европске уметности, а немачко дете у Јапану развило би се опет у духу оријенталних Азијата.

Сви ти резултати оснивају се на сабраним цртежима од 300,000 минхенских ђака и неколико немачке деце, која су одрасла у Јапану. У нас се и овоме погледу такорекућ ништа није радило. Браћа Хрвати, а особито они у Загребу, учинили су прве кораке. Прошлих школских ферија имао сам прилике да видим изложбу, коју су нарочито аранжовали два хрватска учитеља; г. Вјекослав Кошћевић (уредник и власник „Препорода“) и г. Томашић, тпколски управитељ у Загребу. Изложба је заиста, за мене била од великог интересовања јер видим да и ми, Хрвати и Орби, можемо нешто учинити само ако се хоће. Ја се надам да ће тај њихов лепи и похвални покрет у будуће знати наћи. начина, да за ту ствар заитересују и све остале хрватске и српске учитеље, а поготово оне у Загребу и у околини, који би својим признатим радом и енергијом још већи и трајнији полет дати спедифичко хрватској и српској педагогији. Угледајмо се на кооперативан рад Немаца, који су различитих вера, политичких партаја и теорија научних.

Њујорк, 1908. Д-р Паја Р. Радосављевић.

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Ст. М. Мијатовић. Српсне народне игре. Издање Српске Краљевске Академије Наука. Сепаратни отисак из 1Х књ. Етнографског Зборника. Осмина. Страна 66.

У овој збирци игара писац је по народу покупио и описао преко 85 игара, које је поделио на: витешке игре (18); забавне игре (62); мере за добит (3). На крају књиге су бројанице, на, броју 28, које се употребљују при извесним играма. Многе су