Učitelj

302 УЧИТЕЉ

игре објашњене и сликама. Свака је игра описана овим редом; средства за игру, начин играња и добре и срђаве стране. Знатно већи број игара је нов и још нигде необјављен. Што је најглавније у овој збирци описане су многе игре које изводе мала деца, пре поласка у школу, а то до сада није имала ни једна слична збирка. Тако је овим попуњена и та празнина и исте ће много користити нашим дечјим забавиштима.

0 ваљаности ове збирке довољна је препорука, што је наша, Академија Наука примила, штампала и наградила.

Књига се може добити код писца — Пољна, Рековац — по динар комад, коју ће слати о његовом трошку.

ПРОСВЕТА И ШКОЛА У СРПСТВУ И СлОВЕНСТВУ

стаРА СРБИЈА

Две важне вести. И ако су, тако рећи пре неки дан сви младотурски листови објавили, како је донесена нарочита одлука владе, по којој немуслиманске школе могу бити само основне, па је и њима строго обвезан турски језик, па ипак је сада изашао Министар просвете Најим Беј са сасвим другојачијом изјавом. "Приликом посете коју је учинио Цариградском Патријарху, рекао је: да ништа неће бити промењено у погледу немусломанских школа, него да ће и у будућем остати онако како је и до сада било. То би била једна врло важна и ако мала чудновата вест. А друга би и јеш чудноватија вест била најновија изјава Министра правде, према којој он спрема један законски пројекат, по 5 коме би подлегли плаћању порезе све религијозно и добротворне установе.

Српске школе у Куманову. Косовски валија у Скопљу наредбом својом отворио је дефинитивно све оне српске школе у Куманову и кумановској Кази којима су привремено радили учитељи кеје је био поставио скопљански митрополит. 'К,

дАПМАЦИјАа

Далматински Савез Учит. друштава обратио се је био још

претпрошле године Сабору с представком молећи да у смислу

револуција учитељских скупштина Сабор донесе закључке у погтледу измена школ. закона у овоме: