Učitelj

308 УЧИТЕЉ

није ради: да односи између ђака учитељ. школе и учитеља у њиховом крају буду што ближи и што јачи. Да се створи могућност да учитељство приређује тим ђацима потребна предавања "и пружи им прилике да своје образовање попуне и при том их упознаје са актуелним питањима живота. 4. Да Савез ради те да се Учитељска Школа из Копра пре"мести у Горицу. | Могу се ове резолуције и код нас читати а могу о њима

И МИСЛИТИ. М.В.П.,

БУГАРСКА

Продужне школе. Законом бугарских народних школа предвиђено је, да продужне школе буду обавезне, што се у њих сматра. као једна од најбољих рефорама новога закона, Може бити, веле . Бугари, да се та реформа неће моћи у прво време да изведе потпуно и тачно. како је то законом предвиђено, али ипак то не мења саму суштину ствари. Реформа ће се изводити поступно; као што то чине и друге напредније и просвећеније државе. Довољно је, веле Бугари, да смо добили обавезно школовање у продужним школама, што ни у Немачкој, 1 месту продужних школа, не постоји свуда.

Мала писменост коју даје наша (бугарска) народна школа, немогућност завођења апсолутног обавезног школовања јесу фактори који очито говоре у корист продужних школа, те у истини школе за живот; јер су оне с једне стране средство против незнања, а с друге пак стране су извор одакле ће се црпсти снага. _ за борбу у животу, зашто се често и каже: знање је сила.

Издржавају их ошштине а учитељима плаћа 2; држава, а. фр општине. Од часа се плаћа 1—2 динара; недељно има 3—8 часова; школска година, од 1. новембра до 1. марта. С.

РУСИЈА

Педесетогодишњица · недељних школа за одрасле. Недељне руске школе датирају свој постанак још од !1. октобра 1859. го- | дине. Од тога доба доба нагло су се множиле по целој Русији, како по градовима, тако и по селима. Педесетогодишњица њиховога састанка прославиће се о Ускрсу 1910. године у Москви | Иницијативу за ту прославу узело је на себе Московско удру- 2 жење за народно просвећивање, које је разаслало позиве свима.