Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 307

словеначким тако мало клерекала, да њихово друштво које се зове „ЗТотазКкоуа Оуефа“ нема ни пуне 200 чланова у које се убрајају многе катихете док напреднији учитељи у своме друштву „Савез југослов. учитељских друштава“ има свега 2045 чланова. Орган ове огромне већине словеначког учитељства пун је жалби на неправде и прегонења која клерикална странка, пошто је у већини у школ. савету, чини учитељима који су истина добри хришћани (католици) али никако не пристају да ма шта имају заједнички са тим клерикалима. Те непрестане жалбе, та непрекидна јадиковања чула ву се и на 21. Скупштини Савеза Учит. Друштава која је одржана ове године 14, 15 и 16 авг. у Марибору и као одјек свега тога дошла је резолуција, коју је предложио један од највиђенијих њихових учитеља г. Е ДСапој, коју је Скупштина бурно поздравила и једногласно прихватила и која гласи:

1. Најодлучније протествује противу прогоњења крајњског учитељства. Тако поступање са учитељством није само насилно и противзаконо, него је још и деморализујуће јер узима учитељству углед и важност према омладини и народу, те му наноси моралну и материјалну штету.

9. Насилно и само из политичке страсти кажњеним учитељима, изриче (скупштина) своје најискреније симпатије.

3. Цозива учитељство да пснрив ону својом даје отпор 7 корупцији, док се она сама оњ не разбије.

4. Позива све позвате корпорације да на основу држав. школ. закона и државног основног закона, (устава) бране учитељетво и чувају му морални и материјални положај.

Другу резулуцију донели су свршени ђаци учитељских школа (Словенци) на састанку одржаном у Љубљани 1 авг. (Н. К.) која гласи:

1. Џрегледали смо учитељске организације и налазимо да је потребно да Савез Учитељ. Друштава интензивније упознаје нови учитељски нараштај са тежњама учитељ. реда и организацији њиховој.

2. Увиђамо нужну потребу да Учитељ. Друштва приређују редовна месечна предавања али не само о питањима која се нашег сталежа тичу него и о општим животним питањима. Дуж ност је Савеза учит. друштава да посредује у набављању предавача за ова питања.

3. Указујемо на потребу да Савез Учит. Друштава најодлуч-

21%