Učitelj

310 УЧИТЕЉ

Пбр. 7788. жалитељ одбијен од тражења, о чему је и жалбеник извештен.

За доношење ове одлуке мипистар „није имао ослонца ни 'у ·" Уставу ни џ закону“. Извршне одлуке министрове, у пилаањима где је неком привашном шли правном лицу призналао неко право не могу бити трешчачаване и ништшене од дотичног мктистра, већ само у пушћу жалбе Дрожавнољ Савешу. који је по чл. 144. фач. 6. Устава т чл. 5. закона о своме уређењу, једино надлеожжан са расмалрање и оцену митисшарскит решења“.

О тога је Државни Савет на свом састанку од 6. новембра, ов. г. а на основу чл. 20. свога пословника, донео одлуку, да се ради објашнења и коначног решења по овом предмету. г. министар позове на Саветски састанак 12. новембра ов. Гг.

П

А) Минисшар нема траво да кажњава учишељг це тпремешабајем по казни за кривице, већ само по чл. 562 зак. о нар'д школама; %

Б) Министар нема права да кажњава учишеље це, за расправљање својиг сшвари преко новина, тилпо је забрањано расписом 00 1908. г00. ЏБр. 14798.

Г. Јован Поповић, учитељ у Багрдану жалио се Држ. Савету противу решења г. министра просвете од 21. јула о.г. ПБр. 9682. којим је премештен по казни из Г. Милановца у Багрдан.

Државни Савет расмотривши како жалбу тако и сва акта по овоме предмету, нашао је, да ожалбено решење не одговара закону из ових разлога :

„Акта и министарско решење потврђују, да је министар повукао на одговор осуђеног П. за то: што је у 7Т1. бр. „Самоуправе“ од 29. марта о. г. објавио исправку, у којој је тврдио да његово смењивање са дужности референта у окружном школском одбору није изазвала служб-на потреба, већ да је то диктовао искључиво политички разлог,

„Искључиво за ову радњу, коју је министар оценио као недопуштену и кажњиву, осуђени је П. дао одбрану ш, само по том делу саслушамн је.

„Али кад је министар потражио мишљење по овоме делу од Главног Просветног Савета, овај му није усвојио постојање и квалификацију кажњавог дела, него је нашао да у радњи т.. П., како му је од министра представљено, стоји сасвим други дисциплински иступ. Актом од 16. јуна ов. год., СБр. 170. Глав. Просветни Савет одговорио је министру: да је г. П. извршио. дисциплински иступ из тач. 6. чл. 10. закона о чиновницима грађанског реда и чл. 45. тач. 12. закона о народним школама, јер се, вели, огрешио о распис министра просвете од 15. септембра 1903. год. Пбр. 14798. на тада важећим закону о народним