Učitelj

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА 3:

школама, којим је забрањено учитељима ружно писање по новинама о школи и њеним радницима, и, што није хтео да одговори г. министру на постављено питање, него је у другом правцу одговорио, те се тиме огрешио о дужност свога звања.

„Као што св из наведеног види, Главни Просветни Савет је нашао, да у радњи г. П. стоји само непослушност, која се као дисциплински иступ нарочито тако именује у тач. 6. 5 43. зак. о чиновницима грађан. реда и повреда звања из тач. 10. истог закона и тач.12. чл. 45. зак. о нар. школама, коју изводи из једне исте акције оптуженога и које радње сматра да потичу из једног истог извора, понављајући да се г. П. за једно дело има, казнити, за дело непослушности, предлажући уједно, да сег. П. кавни новчаном казном.

„Дакле нека се има на уму, да је Глав. Просв. Савет нашао, да је г. П. учинио са овим друго дело, а не оно за које га је министар саслушао. :

„Решење министрово јасно и разговетно потврђује, да је он усвојио и квалификацију кажњивог дела и све остало, што му је Глав. Просв. Савет предложио, само не и врсту казне, и одмах изриче казну премештај, и ако г. П. за то дело није саслушан.

„Том погрешном и неправилном радњом митпистар је по. вреди» Усшав начелно из чл. 11 Усшава ц прописе У 44 закона о чиновницима грађанског реда и чл. 49 аослвоњег сшава зак. о народним лколама.

„Кад то као неоспорно стоји, онда је минисшар прешао жруг одређене му власти, тачком 8. чл. 48. Саветског пословника, те ни решење његово не може опстати, јер је осудио жалиоца Г. П. на онакву строгу казну за дело за које г. П није саслушани које као што ће се ниже видети чак и не постоји.

„Али има чи друге законске повреде џ маинтстровој радњи: минцсшар се солидорише са мишљењем Глав. Просв. Савеша. и у шоме, са. дело небослушносшињ стоји џ томе, мгио се 2. УБА огрештпо о горњи распис минисира тросвеше. Али ч 1лав. Провв. Савет а с њим ц минцешаор. пропнусишмли су да покажу разлог и закон, по којем је могућно и уопште допуштено, да се ај дисциплински истут из једног расписа, који је издаа за време. ранијег за-она, ч који је давно изгубио важност, јер је закон који је био основа ом распису замењен законом, од 1904. год. Фе "о томе ц распив је ивгубио своју моћ

„А кад се дрисевни службеник казни још ш за дело које не постоји, онда је минисиор шакође прешао круг законом одре: ђене му власти, ие се цч са тога разлога тареба да по ни шШлилм његово решење — чл. 48. тач. 3. саветског пословника.

„Најзад министар је у решењу о казни учинио још једну такву исту погрешку: казна премепифаја у друго место, по јаснога пропису чл. 49 зак. о народним школама, увек је скопчањ