Učitelj

312 МОЧИ Т воЈБ

са губиком селидбениг 'арошкова. и штто је та казна лопуштена само у случајима чл. 52. закона о народним школама. „Међутим министар казви жалиоца:

а) за дело које које не постоји,

6) за које није саслушалт,

в) за које се не може казншпи изреченом казном, и

г) што ни саму казну није онако изрекао како закон наређује“.

С тога је Државни Савет на своме састанку од 6.0.м.а

на основу чл. 20. свога пословника, поништио одлуку г. министра просвете.

Ми се, у име учитеља-ца у Краљевини, овим одлукама Државног Савета клањамо. Крајње је време да једном уздигне у нас закон изнад свега.

БЕЛЕШКЕ.

КРЕТАЊЕ УЧИТЕЉСКИХ ДРУШТАВА.

Учатељско удружење у. Енглеској. — Учитељско Удружење држало је ове године своју скупштину у Моркамбу. Оно броји 65.000 чланова. Орган тога удружења је „Зећоојтавјег“ (Учитељ). На својим скупштинама учитељско удружење расправља о свима приликама школским и просветним и доставља влади готове законске пројекте. Ове године расправљено је питање на Учит. Скупштини о коедукацији. Већина учитељица се изјаснила противу косдукације, јер, веле, да деморалише а учитељи напротив били су за коедукацију.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ

Нови управитељ учитељске школе. — За управитеља Учитељске школе

у Алексинцу постављен је г. Павле Љотић, проф. учит. школе. | - =

Вршиоци дужности надзорничке. — Са више крајева из унутрашњости Србије подижу се гласови у учитељсву да је постављање вршиоца дужности надзорничких прошивно закону и да је избор лица за надзорнике требао да врши Просветни Савет. Ми смо о томе изнели наше гледиште у 2 свесци „Учитеља“ при коме и сада остајемо а то је 7. да је постављање учииеља за школске надзорнике у принципу врло добра ствар и да је за наш сталеж учитељски то једна несумњива, добит; 2. да би тај принцип требало применити и на варошке школе; 3. да би, збиља, требало извођење тог принципа довести у сагласност са законом и, законом регуласалац положај и учитеља и школских надзорника, и то одмах сад још у току две скупштинске сесије 4. Прописати за ове надзорнике изввене квалификације.