Učitelj

314 МИТ ЊОЈ

ја сам сигуран да кажем да друштво које се не устеже ни од чега оће испунити и ову своју жарку дужност. %

Чудновате шкопе, — Не пролази свуда настава онако правилно као код нас, него има земаља, у којима читаве несреће сметају мирољубиви посао учења и предавања. Већ у Алпима често прете школама лаве, а још је горе у пространим равницама Мексике и средње Америке, где ужасна олуја однесе целу школу ес једнога места на друго. Тамошње су школе од таквога дрвета, па се лакше котрљају, но ипак морају и учитељ и ученици често захваљивати Богу, ако им се никакво зло не догоди.

Немиле је госте примила једном школа у Пиногами, малом селу на дариском заливу, кад су ученици и учитељ дошли у јутру у школу, нађоше је пуну најстрашнијих змија, почев од змијског цара па до најмање отровнице, змије су се тамо сакриле биле ради поплаве и ђаци би грдно настрадали, да нису побили све те змије. Исто је тако опасно похођење школе и у Африци; Нису ретки случајеви да лав однесе по које дете или учитеља. С.

%

„Сувишан баласт“. — Пожешко Учитељско Друштво. (Славонија) чији су чланови прво клерикалци и франковци па после учитељи, Хрвати и људи, донело је једну овакву одлуку: позвати сва учитељска друштва да захтевају, да се ћирилица сасвим избаци из свију шкоља као сувишат баласта.

Још једна срамота више за прилике и људе на које се ослања садашњи режим у Хрватској. МОВЈЕ

%

Друштво за понемчавање бловена у ћустрији. — У Аустрији је у прошлој години било 18 друштава са задатком да раде на понемчавању Словена и Талијана. Та друштва ималу ву скупа 359.900 чланова и 1,445.000 кр. годишњег прихода. ;

Ова друштва, на жалост, унижавају школу стављајући је у службу насилпом и недозвољеном одрођавању неодрасле деце, користећи се при том свима, неприликама живота.

Има један закон више од осталих. То је закон крви, упамтите то ви, који компромитујући и школу и себе, ипак не можете постићи оно што желите.

М. В. ТЕ =

Освета. — У једној општини у Швајцарској гласало се за повишицу

плате тамошњем учитељу. Предлог да се год. плата тога учитеља повећа од 1600 ва 1700 (годишње) одбијен је са 100 противу 97 гласова. Један од оних који су и гласали и радили да и други гласају противу ове по-. вишице, имао је деце у школи, па се бојао да се учитељ тој деци не свети. Он је ту сумњу и јавно изјављивао. Учитељ га је позвао и рекао му: „не драги мој, моја освета биће у томе: да урадим све што могу да деца твоја буду паметнија од тебе“.

Таква се „освета“ дозвољава. М_ В.ЈЕ

Правила при читању. — Јадна читаоница за омладину у Моравској. да је свакоме ко се њеним књигама служи и ова правила:

1. Читај онда кад због тога нећеш занемарити своје редовне послове. Не