Učitelj

| КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 671

са најтежом цифром за писање!!! — а чиме су мало пре писали бројеве од 1—5:!

После овога настаје „вежбање у писању цифара: писање бројева на табли и на таблицама диктандо.“ — А шта је било оно мало пре»

После учења оне приче, после овог силног бројања и писања цифара, једва се тек сад срећно стиже до рачунања!! — Један ђак учитељске школе (некад) имао је да предаје о краљу Вукашину. Док је он с ђацима овако путовао од Београда до Маћедоније, прошао је час, а он о Вукашину није ни проговорио ! Сваки мора признати да је из основа погрешно: показивати број 5 на једној апстрактној и неприродној причи, место конкретних ствари, па после мучииц ђаке цео час да се прича реализује и изброји, па и то наопачке — прво апстрактно, па онда очигледно, па да се до правог, главног предавања и не дође! На част ти шаква „развијајућа метода“ и шакви ступњеви и степени.

Видели смо како је „лепо“ дат појам о броју 5. Сад да видимо само рачунање.

Писац сматра да је довољно сабирано кад се мало пре дројало и додавало по једно дете а по једно дрвце, па одмах већ врши „образовање (2) шаблице сабирања,“ (т: ј. завршује се сабирање) и то опеш (прво) бројећи (!) па правећи од 4—9, од 3 до 5, од 2—5, од 1—65, и на послетку говорећи: (Камо питања» Ил' ће понављати за учитељем):

Пет јесте пет,

четири и један јесте пет, - три и два јесте пет,

два и три јесте пет,

један и четири јесте пет

Колико петица има свега. (1) — Није једна, него су свега 5.

Тражи се, дакле, да деца ово знају и кажу само после оног предходног прављења петица. Других, практичких задатака, из којих би деца видела и чула да је 3+2==0, 24+83==5, 144==4, нема! То вам је све сабирање

Исто је тако и са одузимањем. При акни бројања само је одузето 1 од 5, 1 од 4, 2 од 3, 1 од 2, ито у шежем облику: 5 мање 1, место 1 од 5, које је деци много лакше; и сад се већ прави „образовање“ таблице одузимања,и то овако: На рачунаљци се одузима по једна куглица почевши од 5, па после од 5 куг-