Učitelj

672 УЧИТЕЉ

лица одузима се 1, па 2, па 3, 4 и најпосле 5 куглица. И то вам је све одузимање! —

А кад су деца видела, чула и рачунала ово одузимање 1, 2. 8, 4 од 5, те се с тиме завршује одузимање» Никад. Ово им није пре тога показато ни на рачунаљци, ни на практичним задацима из живота.

И овде је учињена једна хардинална. погрешка, поред свих оних ступњева и степена Правило ш ред при предавању о ћојединим бројевима је овако: Најпре се деци да појам о дотичном броју на конкретним стварима, најпре бројећи их, а после вршећи с њима разне рачунске могућности јер су бројеви, по свом по: станку, везани за сшвари. За тим се се задају такви практична задаци из живота, утврђујући их и показујући их на рачунаљци, или другим којим очигледним средствима. На послетку се ово исто понови са неименованим (голим) бројевима, којом се приликом претвара у механизам оно, што је раније стечено логичким путем, и проба се да ли су деца запалипила оно што су напред видела и чула. — У овом предавању нема целог овога реда, те и с шога оно не ваља,

Овако се после прелазе сва 4 рачунска вида, редом па се после раде сва 4 рачунска вида преко реда и комбиновано.

Сад да се вратимо на ове изразе: таблица сабирања и одузимања. Ови изрази немају никаква смисла ни потребе, јер у рачуну нема никаквих тааблица, него има рачунања, које се не сме калупити ни у какве таблице ни шаблоне. Ови изрази су за данашњу методику анахронизам, који означава механизам. Као, што се још и данас често злоупотребљавају таблице множења и дељења, тако се могу злоупотребити и ове две. Сем тога, по овоме, | сваки тшмао би своју таблицу, која се код већих бројева не. може сва у једном предавању прећи. За то су за ово боље она „образовања редова.“ За то: треба бар ове две избегавати.

После „образовања“ таблице сабирања и одузимања долази 4 ступањ спајање ове две таблице од 1—6, али не џ комбинованим гадацима, као што треба, него у неименованим бројевима, и то свака радња за себе, само поређење упоредо, те је испало упоређење.

Истина пише да то спајање треба да буде „очигледно и представљањем цифрама,“ али није показано на чему м како.

17" ступањ је „Систематско упоређивање таблица сабирања и одузимања, усмени и писмени рад без очигледних средстава“,