Učitelj

688. УЧИТЕЉ

на време снабдевати потребама Главни Одбор Учитељског Удружења одговорио је ово: : 1. Многи разлози захтевају, да Министарство просвете изда детаљан списак свих школских потреба (намештај, наставна срества, књига, учила, огрев и т. д.) које су школски одбори дужни учитељу набавити и да те спискове пошаље свима, надзорницима, управитељима, школским одборима, а осим њих још и свима политичким општинама и државним властима, које изричу по закону казне над лицима која носе одговорност за неуредност. Уз списак потребно је издати и наређење, да све школе по списку морају имати апсолутно све потребе на време, с нарочитим објашњењем да одбори не могу решавати, кад већ школа у њиховом месту постоји, треба ли набавити ствари по списку или не, него да се постарају да се потребне суме у буџет унесу и ствари по списку набаве. Сем тога треба наредити да се у буџет унесе и партаја за ванредне школске потребе, јер се у току године може догодити, да ће школа захтевати и неку потребу, која се буџетом није могла предвидети. У вези са овим треба да постоји и наређење надлежног министра, да се разрез по свима школским буџетима мора, брзо и правилно распоредити на грађане.

2. Да начелно треба усвојити да државне финансијске (пореске) власти, које прикупљају и државне приходе прикушљају и школске прирезе са оном истом тачношћу и енергијом, која по законима важи и за државне приходе, па. да их по наплати одмах предају надлежним школским Одборима, односно њиховим благајницима.

8. Док се то не узакони, требало би сад одмах наредити полиц. властима и надзорницима: да тачно воде рачун о одредби чл. 127. тач. 4. закона 0 општинама и да полиц. власти без икаквих обзира, изричу ЕНИСКНЕ казне над, неуредним представницима појединих општина.

3. Пошто општински благајници сада морају два пута месечно долазити среским пореским одељењима ради прегледа и предаје пореза, треба издати наредбу да су благајници дужни доносити ес дневником касе општинских прихода. и одговоре школског Одбора о предаји школског приреза по чл. 127. зак. 0 општинама и показивати с дневником прихода надлежној власти државној, која по закону изриче казне за неуредност.

5. У вези наређења, које би се издало према наводу под 4 треба наредити и то: да на одговорима школских Одбора мора увек бити потписан и управитељ, односно учитељ, а у сваком одговору поред потврде примљеног школског прирева, школски Одбори дужни су, на крају сваког свог одговора казати, колико је школа требала свега примити по буџету, колико је свега примила пљ колико још свега има да прими. На овај начин надлежна државна власт може увек знати што јој треба о тачности појединих општина, па према томе тачно и. одмерити казне према поменутом чл. 127. и без тужаба надзорника учитеља и школског благајника.

6. Све резолуције појединих Учит. Скупштина, Удружење је предавало: Министарству просвете у своје време, када су оне и доношене, а овом приликом Главни Одбор, о тим резолуцијама, може казати ово: да су оне све у овом правцу

и доношене, које сад овом приликом Главни Одбор заступа. у %

Резолуција Космајског Обласног Учитељског Удружења. — Поводом тога, што се у јавности, надочито у учитељским круговима, почело критиковати увођење