Učitelj

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 1638

представља, како је мати остарела а син ради за њу; на петој слици је представљено како син води под руку стару мајку и на шестој слици представљено је, како остарела мати седи у наслоњачи а поред ње са највећим поштовањем стоје син, снаха и унук.

Развијање. — 1. Мали Пера тек што је почео да хода. Мати га храбри и води. Кад плаче, она га умиљато теше. Кад је уморан, сна га меће у љуљку да спава. Љуљајући га пева му песме и успављује.

2.) Мали Пера је болестан. Мајка седи поред постеље, не дижући очију са њега. Утоплила је собу; спремила лекове, који ће му повратити здравље. Ма и грозничав, Џера спава мирно, кад осети на узглављу, више главе материну руку.

3.) Кад Пера добро заспи, мајка не спава, већ седи пород лампе и крпи му одело. Дете почива, а она се мучи да јој Пера, ма да је сиромах, има чисто одело.

4) Сад је мати остарела, а Пера је добар радник. Он ради, а мајка седи у наслоњачи а ноге је метнула на мангал, па плете. | „Мема, вели јој Пера, немој се мучити; ти си доста радила, сад је на мене ред.

· 5.) Недеља је. Пера облачи ново одело. „Мама, вели он, време је лепо; хајде да се прођемо мало.“ Место да иде у кафану да пије са друговима, он води матер да се надише чиста ваздуха. Иде полако, да се не умори. Мајка се пак особито радује, што ће да се прохода са својим сином.

6.) Петар, добар радник, ожени се ћерком газде му, али мајке се увек сећао, поштовао и помагао. Једнога празника оде он са женом и синчићем својој матери, којој је унуче дало киту цвећа „са речима : „Бабо, за много година!“ У колико је Петар био ва„љанији и честитији, у толико му се више радовала остарела мајка.

ТУ Поправљање писмених радова.

Сваком је поправљању циљ: а) да се истакне све, што је рђаво исказано, погрешно каписано и што не одговара стварности и 6) да ученицима извесе оне писмене саставе, који су по смислу, стилу и правопису добри. При том треба имати у виду да се жељеви циљ неће постићи ако ђачке грешке исправљамо сама без љиховог суделовања.

Данашњи начин поправљања је заморан и за учитеља и за