Učitelj

ПОКУШАЈ НОВЕ ШКОЛЕ о

ту провери што је схватио па чак и да то утврди и удуби. Тај метод се показује потпуно остварљив чак и у четвртом разреду, из разлога што се код ученека већ ствара свесно држање према циљу предавања.

Приликом понављања је у средњим разредима самосталан рад по књигама („уџбеницима“) потпуно оправдао очекивања. стога је таком раду дато заслужено место, напоредо са заједничким (групним) радом разреда чак и при припремању оних ученика, који заостају из понеког предмета, или који прелазе из других школских завода и који су приморани да једну годину или пола године „достижу“ (вијају) своје напредније другове.

Овим обичних предмета, прелази се и музика, врло озбиљно, и певање. Уведен је у широким размерама ручни рад, радови у воћњаку и башти (повртњаку), којима се баве, као што показује горња слика, сви, почињући од малишана. Добро стоји и са цртањем, које се овде, наравно, заснива на цртању са природе, и које се, као и многи други часови, ради лети у непосредној близини са природом.

(Свршиће се).

т Д. Ј. Путниковић, учит.

ЦИЉ ВАСПИТАЊА И НАСТАВЕ.

— СВЕ ОБУХВАЋЕНО И СВАКОМ РАЗУМЉИВО КАЗАНО. (Свршетак) Из овога, довде изложеног, видели смо: да се тежња чове"чанства да му подмладак буде жив, здрав, радан, умешан и добар. провлачи као црвен конад кроз све оно, што су сви народи од постанка света до данас циљали да постигну гајењем свог подмлатка; а у исто време види се да и природа шо исшо захтева, да и она о место хоће оним што она сама ствара и оним што посредно истиче кроз човекову душу и тело.

Да је одиста тако, може се сваки уверити, ако поред довде изнетих разлога, упита сама себе: Шта ја желим да буде од мог детета: И одмах ће му редом следовати: прво да буде живо и здраво, па онда да буде у свету виђено и цењено, а ово може бити ако има знања, вредноће, окретности, довитљивости, — ако дакле има умне и тегесне радљивосши и умешносшњ и да буде