Učitelj

312 хм и РЕЈ

децу, рељефне карте, на којима слепа деца изучавају земљопис и природне науке; шестар и рзане друге потребе и књиге за слепу децу. Све ове ствари некако чудно утичу на човека, кад само помислимо колико се учитељи жртвују, да бар донекле надокнаде оно, што је природа одузела јадној деци, која не виде ов»ј свет бели.

Из завода за глуво-нему децу изложене су у дворани колективни ученички радови, учила и школске књиге. Од учила лепе су Раухове слике, на којима је представљен положај уста језика и осталих органа за говор. Не мање од важности су и Холове слике за очигледну наставу. Од ђачких радова изложене су овде писанке, цртанке, задаци, па онда потпуна колекција дрвени модела, по шведском моделу „51041“.

Занимљиве ву и књиге за глуво-нему децу, које је написао управитељ тога завода г. Ј. Медвед. Штета је доиста, ако нико од наставника наших за глуво-нему децу не буде посетио и проучио ову лепу поучну изложбу. У петој дворани изложено је мвого књига из пера понајбољих хрв теких омладинских писаца; па онда земљописни атлас за основне школе, збирка карата као помажуће средство за изучавање земљописне наставе; све врсте, читанака за основне школе. Нарочито је, у овом одељењу, занимљив школски врт се пчелаником, који је особито уредио вредни и даровити Квирин Броз. Ту су поређани сви продукти из добро уређене школске баште, као: крастовци, пасуљ, лубенице, јабуке, крушке, поврће, цвеће, восак, мед и т. д.

Ова дивна изложба даје нам слику напорнога п истрајног рада хрватског учитељства на.пољу народне културе. Оно је и овога пута још више посведочило, да је потпуно схватило своју мисију у животу, којој је крајни смер: — интелектуално физичко и економско јачање свога народа. :

Тако се искрено и служи напретку свога народа,

Русија.

У Русији је још раније основана „Лига за народно образовање“. Ова лига дала се сад живо на посао око реорганизације народних школа у Русији. Она је израдила и пројекат закона о народним школама, по коме се има увести обавезна и бесплатна настава у руским народним школама. Овај законски пројекат предат је члановима руске думе и сад се очекује, да постане закон. Главне одредбе тога пројекта јесу;

1. Један учитељ не сме обучавати више од 45 ученика;

2. Радних аиколеких дана у години не сме бити више од 180;

3. Родитељи, чија деца неуредно похађају школу могу се казнити годишње до 50 рубаља, а више не;

4: Почетна је плата учитељу основне школе 390 рубаља, што би износило око 1000 динара годишње;