Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ ПО СЛОВЕНС ВУ 818

5. Основна школа дели ве на вишу и нижу;

6. Трошак око издржавања школа излосио би 400 мплијуна рубаља на годину. Од тога би дошло на државни буџет 288 милијуна, а општине 117 милијуна рубаља. Али мучно да ће Русија моћи оволику суму трошити на своје школе.

Нама изгледа, да би ову нову законску основу требало провести у педесет губернија европске Русије са северним Кавказом а то је на простору од 5,583 388 [ ] километра са 120 милијуна становника; остале руске покрајине, да за неко време почекају и живе као и до сада. Тако би се пре и боље култивисала маса рускога народа.

Број деце, који је повим законским пројектом предвиђен на једнога учитеља, могао би се, у прво време, повисити на 50, па и 65 ђака. Ово ће изазвати и сама оскудица у наставничком особљу, а и велики број деце, дорасло за школу. Узима се, да у Русији има за школу дорасле деце 1590 од свега стаповништа. Према овоме, на 120 милијуна становника, који живе у правом језгру Русије, дошло би 17 милијуна ђака. Кад би један учитељ имао 50 ђака, то би требало 340.000 учитеља. Плата учитеља износила би 182,600.000 рубаља. Од тога би држава дала до 90 000.000 а ресто општине. Ово је пут, којим треба у Русији да пођу, ако хоће да добију руску интелагенцију, која би импоновала другим народностима у руској царевини, особито Финцима и Пољацима. Погрешка је, што Руси хоће наједанпут све да преобразе, па и Татаре и Монголе у Азији. Тај огроман посао не може се тако лако и брзо извести. Али се мора признати, да је поштовања достојка она агилност руских агитара, који траже за све у опште обавезну и бесплатну наставу.

Сад да пређемо на статистику основних школа и ученика у Русији. За сада има у Русији, од прилике око 120.000 основних школа. Од тога доба дошло би на европску Русију 100.000 школа, рачунајући ту 50 губернија европске Русије, северни Кавказ, Пољску и Финску. У азијској Русији има око 20.000 школа. У азијску Русију долази јужни Кавказ, средња Азија и Рибирија.

ученика у европској Русији има близу “ милијуна; а у азијској Русији једва ако дотегне тек 1 милијун.

У односу према броју становника у Русији је данас још мали број основних школа, које похађа такође мали број деце дорасле за школу. Јер Русија, која броји 160 милијуна становника, има 8—9 милијуна способне деце, која не похађају школу. А то је срамно!... |

На основне школе Русија данас троши нешто више од 80 милијуна рубаља, а то је п сувише мало. Ова цифра треба да се удвостручи, а број основнех школа да попне бар на 170.000, па тек ако би се маса руској парода кренула напретку и култури. А то је ватрена жеља свију друштвених радова у Русији. Али се ова лепа и идеална жеља не може остварити све дотле, док се у Русији не спреми и добро знањем не наоружа велики кон-